han Správy Zo zahraničia

Chuligáni to prehnali na celej čiare: Zapálili odberné miesto a napadli policajtov!

Mladíci protestujúci proti epidemiologickým opatreniam podpálili mobilné testovacie miesto a na policajtov hádzali petardy.

Ilustračný obrázok k článku Chuligáni to prehnali na celej čiare: Zapálili odberné miesto a napadli policajtov!
Zdroj: TASR/AP

Stalo sa v obci Urk na severozápade Holandska v noci na nedeľu. K incidentu s násilím došlo v noci, keď na celom území Holandska platil zákaz nočného vychádzania.

Porušené opatrenia

Holandská polícia zároveň v nedeľu oznámila, že počas prvej noci zákazu pokutovala v celej krajine za jeho porušenie približne 3 600 ľudí. Pre porušenie zákazu vychádzania alebo násilné správanie zadržala celkovo 25 osôb. Zákaz vychádzania od 21.00 h do 04.30 h odobril vo štvrtok holandský parlament.

Videozáznamy z rybárskej obce Urk, ktoré sa medzičasom objavili na internete, zachytávajú mladíkov pri tom, ako v noci prenikli do odberového miesta ležiaceho neďaleko tamojšieho prístavu. Zariadenie neskôr ktosi podpálil.

Polícia aj vedenie obce vydali v nedeľu vyhlásenie, v ktorom vyjadrili rozhorčenie nad výtržníctvom siahajúcim „od hádzania petárd a kameňov so zámerom ničiť policajné autá až po podpálenie testovacieho miesta“.

Je to facka…

„Nie je to len neprijateľné, je to aj facka do tváre, a to obzvlášť pre pracovníkov miestneho zdravotného úradu, ktorí na testovacom mieste robia všetko pre to, aby ľuďom z Urku pomohli,“ dodali s tým, že na dodržiavanie nočného zákazu vychádzania budú aj po zvyšok týždňa prísne dohliadať.

Z mobilného odberového zariadenia zostala v podstate len vyhorená konštrukcia.

V Amsterdame sa v nedeľu taktiež očakáva protest proti reštrikciám. Policajtov opäť nasadili na námestie v centre mesta, kde sa minulý týždeň dostali do potýčok s demonštrantami. Vedenie mesta označilo námestie za „rizikovú oblasť“, čím umožnilo policajtom, aby tam vykonávali prehliadky osôb.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM