Magazín

Chystáte sa kúpiť vianočný stromček? Vieme, čo robiť, aby vám vydržal čo NAJDLHŠIE

Čo by to boli za najkrajšie sviatky roka bez vianočného stromčeka? Ak si chcete jeho krásu vychutnať čo najdlhšie, stačí dodržať niekoľko jednoduchých zásad.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa kúpiť vianočný stromček? Vieme, čo robiť, aby vám vydržal čo NAJDLHŠIE
Zdroj: pixabay.com

Vianočný stromček sa neoddeliteľne spája so sviatkami lásky a pokoja. Chcete si ho udržať čo najdlhšie zelený a voňavý? Stačí dodržať niekoľko krokov a symbol Vianoc si vychutnáte oveľa dlhšie.

1) Skúška pred kúpou

Nevyberajte stromček len podľa farby, veľkosti či pocitov, ale zamerajte sa na jeho čerstvosť. Zoberte konárik do dlane a jemne ním prejdite po ihličí.

Ak vám neostalo ihličie medzi prstami, môžete ho zaradiť do užšieho výberu. Následne chyťte stromček a zatraste ním, ak okolo ostane veľa ihličia, stromček čoskoro opadá. Jednotlivé konáre by mali byť voňavé a sviežo zelené.

2) Príprava sa vyplatí

Snažte sa zaobstarať stromček v dostatočnom predstihu. Hneď ho nezdobte, odložte ho na chladnejšie miesto a postavte do vedra s vodou. Nechajte ho v takejto polohe aspoň 24 hodín. Pred nasadením stojana s vodou ho nezabudnite odrezať zo spodnej časti kmeňa. Koľko? Približne dva až tri centimetre, pretože takýto rez zabezpečí nasávanie vlahy.

Ak chcete stromček uchrániť pred rýchlym vyschnutím, nikdy neodstraňujte kôru a nerežte ho do tvaru „V“.

Vianočný stromček potrebuje pravidelnú zálievku. Tie najväčšie stromy dokážu vypiť až 4 litre vody denne. Ak chcete, aby ostal stromček čo najdlhšie čerstvý, nikdy ho nestavajte v blízkosti zdroja tepla.

Aj keď dodržíte všetky body, existuje stromček, ktorý opadne veľmi skoro. Ktorý to je? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM