Lifestyle

Chystáte sa na lyžovačku? Na TOTO pred odchodom nezabudnite a vyhnete sa ÚRAZU!

Pred odchodom na lyžovačku netreba podceniť jednu vec, na ktorú väčšina lyžiarov ani nepomyslí. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na lyžovačku? Na TOTO pred odchodom nezabudnite a vyhnete sa ÚRAZU!
Zdroj: TASR/Daniel Stehlík

Kontrola zraku pred lyžovačkou môže pomôcť predísť úrazom na svahu. „Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí. Žmúria a podráždené oči reagujú slzením a únavou. Navyše, bez okuliarov či s nevhodnou korekciou oveľa ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body,“ priblížil primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči.

Podotkol, že takýto lyžiari trpia rozmazaným videním a v ostrom svetle nevidia detaily terénu či snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Taktiež krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom problémy s periférnym videním.

Pozor na šošovky

Upozornil tiež, že v mraze a vetre rohovka oka horšie „dýcha“ a viac vysychá. Zároveň kontaktné šošovky jej bránia v príjme kyslíku, čo sa vytvára pocit dráždenia.

„So stúpajúcou nadmorskou výškou a znižujúcim sa obsahom kyslíka vo vzduchu sa komplikácie stupňujú,“ ozrejmil odborník. Tiež neodporúča navštevovať s kontaktnými šošovkami saunu či wellness centrum. „Sú plné mikroorganizmov, ktoré sa môžu práve vďaka používaniu šošoviek dostať do oka a spôsobiť nepríjemné problémy,“ dodal.

Nosíte na hory slnečné okuliare?

Dôležité je dbať aj na ochranu zraku slnečnými okuliarmi. Optometristka Katarína Bašnáková pripomenula, že vysoká intenzita svetla môže spôsobiť dočasnú slepotu. „Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia,“ doplnila.

Na dôležitosť ochrany slnečnými okuliarmi v zime, najmä keď je počasie slnečné a obloha jasná, upozornila aj farmaceutka z lekárne Dr. Max. Adriána Fechová. „Mali by sme určite siahnuť po slnečných okuliaroch. Kvalitné sú tie, ktoré dokážu zachytiť 99 až 100 percent UV žiarenia. Ich nosením tak zabraňujeme vzniku takzvanej snežnej slepoty,“ priblížila.

Zároveň pri pocite suchých očiach môžu pomôcť umelé slzy. „Ide o špeciálne vyvinuté prípravky s vyššou viskozitou v porovnaní s bežnými kvapkami. Na povrchu oka ostávajú dlhšie a pre týchto pacientov sú komfortnejšie,“ ozrejmila Fechová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TikTok.com/ikzit.inbcoudenaarde
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM