Cestovanie

Čierna Hora bez obmedzení pre Slovákov: Žiadne testy ani potvrdenia o očkovaní!

Pre Čiernu Horu sme síce bezpečnou krajinou, avšak keď sa rozhodnete ísť do tejto destinácie, je tu jedno pravidlo.

Ilustračný obrázok k článku Čierna Hora bez obmedzení pre Slovákov: Žiadne testy ani potvrdenia o očkovaní!
Zdroj: pixabay.com

Čierna Hora je už niekoľko rokov v ponuke slovenských cestoviek, a tak tam aj tento rok zavíta mnoho našincov. Táto krajina nie je zďaleka len Jadran a davy turistov sa sem nehrnú ako do Chorvátska.

Podmienky pre cestujúcich zo Slovenska do Čiernej Hory sú veľmi jednoduché. Keďže sme pre nich podľa webu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bezpečnou krajinou, platí pre nás vstup bez obmedzení.

Nie je potrebné preukazovať sa žiadnym testom ani potvrdením o očkovaní. Po vstupe do krajiny nie je potrebné absolvovať karanténu ani samoizoláciu.

Má to však predsa len jedno pravidlo. Pred plánovanou dovolenkou sa máte zdržiavať v niektorej z bezpečných krajín najmenej 15 dní. Medzi takéto bezpečné krajiny patria okrem Slovenska aj všetky členské krajiny EÚ, Srbsko, Kosovo*, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Severné Macedónsko, Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Izrael, Švajčiarsko, Moldavsko, Nórsko, Kazachstan, USA a Kanada.

Čo je bez obmedzení?

„Pred začiatkom cesty odporúčame preveriť aktuálny hraničný režim vo všetkých štátoch tranzitu (t. j. či slovenskí občania môžu vstúpiť do týchto štátov, resp. za akých podmienok je možný tranzit),“ dopĺňa náš rezort zahraničných vecí.

Bez obmedzení sú:

  • Hraničné priechody
  • Tranzit osobnej a nákladnej dopravy cez Čiernu Horu
  • Opustenie územia Čiernej Hory
  • Cestovanie v rámci krajiny
  • Otváracia doba stravovacích zariadení a kaviarní

Opatrenia sa neustále menia!

Opatrenia v krajine

  • povinné nosenie rúška v interiéri (aj deti od 5 rokov)
  • v exteriéri je rúško povinné, ak nie je možné dodržať rozostupy minimálne 2 metre

Pozor na zmeny podmienok cestovania. Slovensko zaviedlo povinnú registráciu na webe e-Hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností. Podrobnosti TU.

Nezabudnite, že cestovateľský semafor sa zmení od 9. júla. Pravidlá pre príchod na Slovensko budú po novom závisieť od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM