MI Zo Slovenska

Čierna vlajka na pamiatku Lučanského bude! Prečo Mikulec zmenil názor?

Na budovách ministerstva vnútra a policajného prezídia napokon predsa len bude viať čierna zástava ako znak piety nad smrťou bývalého policajného prezidenta.

Ilustračný obrázok k článku Čierna vlajka na pamiatku Lučanského bude! Prečo Mikulec zmenil názor?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pred pár dňami to ešte minister vnútra Mikulec odmietol. Dnes, v piatok 8. januára, sa v Štrbe koná pohreb Milana Lučanského. Okolnosti jeho samovraždy vyvolali veľké vášne a hnev u časti verejnosti a témy sa rýchlo chytila opozícia.

Citlivosť situácie si zjavne uvedomujú aj vládni predstavitelia a tak sa napokon minister vnútra aj premiér rozhodli vzdať Lučanskému poslednú poctu.

Čierna vlajka

Pred týždňom napísal minister vnútra Roman Mikulec facebookový status, kde sa bližšie vyjadril k tragédii Milana Lučanského. Jeho rodine vyjadril sústrasť a zároveň vysvetlil, prečo nevyhovie žiadosti, aby na budove ministerstva vnútra viala čierna vlajka.

„Vzhľadom na skutočnosť, že nie sú naplnené podmienky vyhlásenia štátneho smútku a s ohľadom na okolnosti prípadu, ministerstvo vnútra nepristúpilo k vyveseniu čiernych zástav na štátnych budovách,“ napísal minister Mikulec 2. januára.

Dodal, že policajti si môžu uctiť pamiatku generála Lučanského na Prezídiu Policajného zboru, kde je umiestnená kondolenčná kniha, rovnako ako zapálením sviečky na všetkých pracoviskách Policajného zboru.

V deň Lučanského pohrebu je zrazu všetko inak. Rezortná hovorkyňa Barbara Túrosová uviedla, že na budovách ministerstva vnútra i policajného prezídia bude viať čierna vlajka na pamiatku Milana Lučanského.

Dnes24 oslovil ministerstvo so žiadosťou o vysvetlenie zmeny postoja. Hovorkyňa Túrosová sa však priamej odpovedi vyhla a zaslala len všeobecnú správu.

„Rezort vnútra oceňuje snahu ministerstva spravodlivosti transparentne objasniť všetky okolnosti tragickej udalosti. Zároveň je presvedčené, že zodpovedanie všetkých otázok nijakým spôsobom nespochybní prácu policajtov, vyšetrovateľov, či príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.“

Pridáva sa aj Matovič

Premiér Igor Matovič rozhodnutie ministerstva vnútra schvaľuje a aj on sám posiela na pohreb do Štrby veniec.

„Som rád, že sa minister vnútra Roman Mikulec rozhodol dnes vyvesiť čiernu zástavu ako znak pietnej spomienky na bývalého policajného prezidenta,“ uviedol I. Matovič na Facebooku.

Zároveň dodal, že M. Lučanskému posiela na hrob veniec. Chce mu tým vyjadriť uznanie za odvahu „čiastočne čistiť policajný zbor od Bödörovej mafie.“

Premiér však zdôraznil, že to „nie je ospravedlňovanie protizákonnej činnosti, z ktorej bol Milan Lučanský obvinený.“

Aj minister vnútra Roman Mikulec ešte 2. januára pripomenul, že prirodzený smútok mnohých ľudí nad smrťou M. Lučanského prešiel do zbytočných útokov a zabúda sa na fakty, ktoré stáli na začiatku príbehu.

„Generál Lučanský čelil závažným obvineniam z prijímania úplatkov, pričom ich výška mala prekročiť pol milióna eur. Samozrejme, že na Slovensku platí prezumpcia neviny a pán Lučanský nebol ešte právoplatne odsúdený,“ uviedol pred týždňom R. Mikulec.

Veniec od premiéra sa však nezaobišiel bez menšieho zmätku. Pôvodne totiž tlačový odbor úradu vlády informoval, že premiér nič také neurobí. Igor Matovič teda musel dementovať tvrdenie vlastného úradu s tým, že toto stanovisko s ním vopred nekonzultovali.

„Nie je to pravda. Veniec v mojom mene posielam, lebo to tak cítim a vôbec teraz neriešim pohnútky, prečo Milan Lučanský dospel k tomuto smutnému rozhodnutiu,“ uviedol premiér na Facebooku.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM