Rastislav Búgel Zo zahraničia

Cirkvi chýbajú vyháňači DIABLA: Ľudia nás často považujú za ČARODEJNÍKOV, vraví šéf exorcistov

Ľudia majú často o vyháňačoch diabla skreslenú predstavu. Podľa šéfa exorcistov ich považujú za čarodejníkov.

Ilustračný obrázok k článku Cirkvi chýbajú vyháňači DIABLA: Ľudia nás často považujú za ČARODEJNÍKOV, vraví šéf exorcistov
Zdroj: Freepik.com/freepik

Katolícki biskupi by uvítali, keby mali k dispozícii viac vyháňačov diabla. V rozhovore pre katolícku agentúru SIR to prezradil nový predseda Medzinárodnej asociácie exorcistov a zároveň český katolícky kňaz Karel Orlita.

Chýbajú im vhodní ľudia

Orlita sa posťažoval, že množstvo biskupov by vo svojej diecéze chcelo mať aspoň jedného či dvoch vyháňačov diabla, no medzi duchovnými chýbajú kňazi vhodní na vykonávanie služby exorcistov.

Pripomenul, že kandidátom nestačí iba dobrá teologická príprava a to, že sú dobrými kňazmi. Potrebné je podľa neho aj niečo viac.

Nie sú to čarodejníci

Ľudia majú o práci exorcistov mylnú predstavu. „Sú ľudia, ktorí nás oslovujú, ako keby sme boli dobrí čarodejníci, katolícki čarodejníci. Nemajú jasnú predstavu,“ povedal Karel Orlita, podľa ktorého exorcista v prvom rade pomáha človeku na ceste viery, skvalitňovať jeho kresťanský život.

Ako sa stal exorcistom?

Karel Orlita sa stal exorcistom približne pred 15 rokmi. „Mal som vzdelanie v oblasti kánonického práva. Preto som v týchto otázkach pomáhal biskupovi. Jedného dňa biskup otvoril dvere svojej kancelárie a vyšiel hlboko rozrušený. Mal stretnutie s posadnutou osobou a bol z toho znepokojený spolu so sekretárkou, ktorá bola s ním. Presne pri tej príležitosti ma požiadal, aby som sa stal exorcistom a dal mi mandát,“ vysvetľuje.

Medzinárodná asociácia exorcistov má v súčasnosti 905 členov z 58 krajín. Ich počet postupne narastá. Len pre porovnanie, v roku 2012 ich bolo iba 250. Najviac členov pritom pochádza z Európy (70 percent). Napríklad také Taliansko má až 483 členov, z čoho je 139 pomocných.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM