TOS Magazín Lifestyle

Citrónová voda pred raňajkami: NAOZAJ vám pomôže schudnúť? Reakcia odborníčky

Hovorí sa, že citrónová voda na prázdny žalúdok podporuje metabolizmus a pomáha chudnúť. Čo na to odborníčka?

Ilustračný obrázok k článku Citrónová voda pred raňajkami: NAOZAJ vám pomôže schudnúť? Reakcia odborníčky
Zdroj: Unsplash.com

Štúdia z roku 2014 označila citróny za najzdravšie ovocie na svete. V ajurvéde sa citrónová voda s medom používa ráno na detoxikáciu. Nakoľko je však citrónová voda účinná, pokiaľ je reč o chudnutí, vysvetlila odborníčka na výživu zo špecializovaného portálu Fitbook.de Sophie Brünke.

Nízky obsah kalórií

Ľudia sú zvyknutí piť nápoje, ktoré obsahujú množstvo kalórií a aj keď im ich pocit hladu nezaženú, kalorický príjem majú automaticky oveľa vyšší.

Pitný režim je každopádne dôležitý a vysoký príjem tekutín sa odporúča aj pri chudnutí. Práve citrónová voda poskytuje nízkokalorickú alternatívu.

Prechod z kalorických nápojov na vodu s trochou citróna preto pomáha podľa odborníčky šetriť energiu a môže byť dôležitým stavebným kameňom v procese chudnutia.

Neočakávajte vplyv na hmotnosť

Z tohto pohľadu citrónová voda svojím spôsobom pomáha pri chudnutí, aj keď rovnaký resp. ešte lepší účinok by mala v tomto prípade čistá voda.

Citrónová voda môže navyše jemne prispieť k doplneniu zásob vitamínu C a niektorých minerálnych látok, citeľne najmä u ľudí, ktorí napríklad neznášajú ovocie. A tým pádom to môže malou mierou prispieť k lepšiemu metabolizmu.

Podľa odborníčky piť ráno vodu s citrónom nie je teda zlý nápad. „Nemali by ste však od toho očakávať, že to bude mať vplyv na vašu hmotnosť,“ zdôrazňuje Sophie.

Pozor na zubnú sklovinu

Je dobre známym faktom, že kyslé potraviny a nápoje môžu prispieť k poškodeniu zubnej skloviny. Problémom je, že tá sa neobnovuje, ak raz zanikne, je preč.

Keď začínate deň pohárom citrónovej vody, posuňte čistenie zubov aspoň o 30 minút. Drhnúť sklovinu, ktorá bola kyselinou zmäkčená, nie je najlepší nápad.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM