Zo zahraničia

Civilisti môžu utiecť: V obliehanom meste Sumy sa otvoria humanitárne koridory

Ukrajinské mesto Sumy sa v posledných dňoch stalo terčom intenzívnych ruských útokov. Civilisti dostali možnosť odísť prostredníctvom humanitárnych koridorov.

Ilustračný obrázok k článku Civilisti môžu utiecť: V obliehanom meste Sumy sa otvoria humanitárne koridory
Zdroj: Twitter

Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory.

Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

„Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách,“ uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii.

Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo, že dá obyvateľom miest Sumy a Mariupol v utorok možnosť odísť prostredníctvom humanitárnych koridorov do iných častí Ukrajiny.

Ostatné Ruskom navrhované trasy humanitárnych koridorov by však mali smerovať do Ruska alebo Bieloruska, s čím ukrajinská strana nesúhlasí.

V noci na utorok zahynulo v Sumy pri ruských leteckých útokoch najmenej desať ľudí vrátane detí. Sumy ležiace na severovýchode krajiny je jedno z ukrajinských miest, ktoré sa v ostatných dňoch stali terčom obzvlášť intenzívnych ruských útokov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM