Správy

Čo pomôže slovenským rodinám? Prezidentka Čaputová má jasnú odpoveď, VIDEO

Prezidentka si na regionálnom výjazde vypočula neľahké príbehy Slovákov. Čo ťaží slovenské rodiny najviac a ako im plánuje pomôcť?

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Ak chceme pomôcť slovenskej rodine, je treba vytvoriť predpoklady, aby ľudia mohli zostať doma a mali príležitosť pracovať na Slovensku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to povedala v pondelok po stretnutí so zástupcami oravských rodín a samosprávy v Dolnom Kubíne.

Problémy slovenských rodín

„Stretla som sa so zástupcami rodín, ktoré nemajú ľahký život. Reprezentujú príbehy mnohých rodín na Slovensku. Otec alebo matka odchádzajú do zahraničia, aby mohli rodinu uživiť. Tým pádom je rodina neúplná, rodičia chýbajú vo výchove detí. Stretla som sa s predstaviteľmi rodín, ktorí sa napríklad zo štúdia v zahraničí alebo z Bratislavy vrátili naspäť na Oravu. Spektrum problémov, ale zároveň aj radostí, je veľké,“ dodala Čaputová.

S primátormi Dolného Kubína, Námestova, Tvrdošína a Trstenej diskutovala prezidentka aj o probléme dlhodobej starostlivosti o seniorov.

Malé mzdy

„Nie sú tu ľudia, ktorí by sa o nich postarali. Sme jedna z najrýchlejšie starnúcich krajín v rámci Európskej únie. Zároveň máme málo lôžok, málo personálu za malé mzdy. Potrebujeme ľuďom zaplatiť, aby neopatrovali ľudí v zahraničí. A kto chce, aby sa mohol na Slovensko vrátiť a postarať sa o našich dôchodcov. Som v komunikácii s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Viem, že sa na tom pracuje. Ale je to niečo, čo potrebujeme posunúť a urýchliť čo najskôr,“ zdôraznila prezidentka.

Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková podotkla, že samosprávy zabezpečovali zdravotnú aj sociálnu pomoc pre starších a odkázaných obyvateľov počas pandémie ochorenia COVID-19 aj prostredníctvom vlastných zamestnancov a dobrovoľníkov.

Prečítajte si tiež

Ďalšie témy

„Témou boli aj opatrovateľky pre ľudí, ktorí potrebujú 24-hodinovú starostlivosť a nemôžu byť dlhodobo v nemocnici. Bavili sme sa o potrebe vybudovania hospicu na Orave alebo aj iných zariadení, ktoré by boli k dispozícii práve najzraniteľnejšej skupine ľudí,“ dodala Zmarzláková.

„Bavili sme sa s pani prezidentkou, že Slovensko potrebuje systémové riešenia. A dlhodobé, jasné stratégie, ako sa chceme niekam posunúť a kde Slovensko vidíme počas najbližších desaťročí,“ uzavrel primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Najnovšie udalosti

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM