Politika

Kamenický: Premiér nevie počítať, alebo klame. Na čo išlo 8 miliárd v pandémii?!

Kamenický tvrdí, že už v minulosti vláda uvádzala miliardové výdavkami na ochorenie COVID-19, ktoré sa podľa neho ukázali ako zavádzajúce.

Ilustračný obrázok k článku Kamenický: Premiér nevie počítať, alebo klame. Na čo išlo 8 miliárd v pandémii?!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) nevie počítať, alebo nehovorí pravdu. Na sociálnej sieti to v reakcii na tvrdenia premiéra, podľa ktorých vláda už dala na pandémiu spôsobenú novým koronavírusom osem miliárd eur, uviedol podpredseda opozičnej strany Smer-SD Ladislav Kamenický.

Problémom podľa poslanca je, že ľudia pomoc nepocítili a z ôsmich miliárd eur premiér dokázal nahrubo vyčísliť spolu za roky 2020–2021 len 3,571 miliardy eur.

Nezmyselné antigény

„Samozrejme, že detailné rozpísanie týchto ôsmich miliárd chýba, aby sa nedalo poukázať na to, ako veľmi Heger zavádza,“ uviedol Kamenický.

Predseda vlády podľa neho totiž spomenul iba pomoc na podporu udržania zamestnanosti 2,187 miliardy eur, 588 miliónov eur na sociálnu pomoc, 95 miliónov eur na odpustenie daní a odvodov a 881 miliónov eur na zvýšené výdavky v zdravotníctve.

Kamenický tvrdí, že už v minulosti vláda uvádzala miliardové výdavkami na ochorenie COVID-19, ktoré sa podľa neho ukázali ako zavádzajúce.

Boli to podľa jeho slov položky, ktoré nemali vplyv na rozpočet, ako napríklad štátne garancie za úvery. „Do pomoci na COVID vláda zarátavala aj odklady platenia daní, ktoré štát dostane v neskoršom období. Nezabúdajme, že v tejto sume je aj trištvrte miliardy za desiatky miliónov nezmyselných antigénových testov,“ uviedol Kamenický.

Chce vidieť detaily

Bývalý minister financií vládu vyzval, aby vyčíslila samostatne za rok 2020 aj 2021 detailné položky výdavkov. Občania by sa tak podľa neho reálne dozvedeli, za čo sa minuli ich peniaze na ochorenie COVID-19 s poznámkou, či majú alebo nemajú vplyv na štátny rozpočet na hotovostnom princípe a v metodike ESA2010.

„Vládna propaganda a vychvaľovanie samých seba ľudí nezaujíma. Ľudia chcú vedieť hlavne to, ako im vládne opatrenia reálne pomohli v ich problémoch počas COVIDU, teda pravdu. A žiaľ, pomoc Vlády SR ľuďom počas COVIDU bola jedna z najnižších v EÚ, a to už nezmení ani Hegerova propaganda,“ uzavrel Kamenický.

Odmieta vidieť pravdu

Úrad vlády však namieta, že počas pandémie sa podarilo vláde udržať kúpnu silu obyvateľstva, zamestnanosť, a tak uskutočniť potrebné kroky na to, aby ekonomika mohla začať rásť, hneď ako to pandemická situácia dovolí.

„Celková suma vládnej pomoci dosiahla takmer osem miliárd eur, a to je v dejinách Slovenskej republiky najväčší fiškálny stimul,“ zdôraznila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Stimul je podľa nej neporovnateľne vyšší oproti pomoci, ktorú vláda Roberta Fica (Smer-SD) poskytla občanom v kríze po páde Lehman Brothers. „Je smutné, že bývalý minister financií odmieta vidieť pravdu a vytvára falošný obraz reality,“ dodala Janíková.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM