Magazín

Čo robiť, keď dieťa dostane ÚPAL? Rodičia, prečítajte si RADY pediatra

Aké sú prejavy úpalu u detí a ako ich zvládnuť doma? Užitočné rady pre všetkých rodičov poskytol lekár Adam Turoň.

Ilustračný obrázok k článku Čo robiť, keď dieťa dostane ÚPAL? Rodičia, prečítajte si RADY pediatra
Zdroj: Adam Turoň , TASR/Branislav Račko

Prvé horúce dni už potrápili niektoré deti aj ich rodičov. Po celom dni na slnku sa môže organizmus dieťaťa rýchlo prehriať, čo môže vyvolať úpal. Ten môže mať závažné príznaky, ako sú vysoká teplota až poruchy vedomia a kŕče.

Najlepšou ochranou je predchádzanie takýmto situáciám, teda nevystavovať deti priamemu pobytu na slnku v čase najintenzívnejšieho svietenia.

Prečítajte si tiež

„Všeobecne platí nevystavovať malé deti nie len na priamom slnku, ale aj v chládku, v čase medzi 10:00 a 15:00 hod, ale všetko závisí od klimatických podmienok,“ upozorňuje lekár pre deti a dorast Adam Turoň.

Pred slnečným žiarením je nutná ochrana ľahkým odevom, na trhu sú aj plavky s UV ochranou, prikrývka hlavy, opaľovacie krémy s SPF 50 a dostatočný pitný režim.

Čo ak vaše dieťa predsa dostalo úpal? Aké sú jeho najčastejšie prejavy a ako malému pacientovi podať prvú pomoc, nám v rozhovore poradil lekár Adam Turoň.

Posledné dni boli horúce a veľa detí mohlo dostať úpal. Je to aktuálna téma aj vo vašej ambulancii?

Áno, je to aktuálna téma. Skutočne sme zaznamenali vyšší počet detí s výskytom horúčok po vystavení organizmu vonkajších vysokých teplôt. V odbornej praxi rozlišujeme prehriatie organizmu a ťažší stupeň úpal. Rozdiel od prehriatia organizmu je priamy pobyt na slnku, ktorý vyvolá úpal. Prehriatie organizmu nastáva po pobyte v teplom, nevetranom, vlhkom prostredí spolu s nedostatočným príjmom tekutín. Najzraniteľnejšie sú malé deti, dojčatá a batoľatá, kde sú vyššie nároky na príjem tekutín vzhľadom k starším a dospelým.

Mohli by ste poradiť rodičom, ako zvládnuť prejavy úpalu u detí doma?

Najdôležitejšie je rozpoznať známky prehriatia organizmu u detí, ako sú únava, smäd, malátnosť, slabosť svalov, bolesti hlavy, zvýšená teplota, potenie, suché sliznice, vracanie, u malých detí začervenaná a suchá koža, prepadnutá veľká fontanela. Prítomné sú všetky známky dehydratácie súvisiace s poruchou prekrvenia ako zvýšený tep srdca, zrýchlené dýchanie, studené končatiny, znížený krvný tlak, až poruchy močenia. Pozor, pri úpale sa teplota môže pohybovať aj okolo 40 st. C, hrozia aj poruchy vedomia a kŕče.

Mohlo by vás zaujímať

Ako správne podať prvú pomoc?

Prvá pomoc pri prehriatí dieťaťa – je nutné uloženie do chladnej miestnosti, uvoľnenie oblečenia, zvýšiť príjem tekutín, kožu vystavenú priamemu slnku ošetriť krémami na to určenými. Pri úpale, kedy sú prítomné ťažšie klinické známky dehydratácie s horúčkou, pokračovať v ochladzovaní pomaly, podávať lieky od teploty, zvýšiť príjem tekutín. Pozor pri šokovom stave, kedy máme poruchu vedomia a poruchu cirkulácie, volať prvú pomoc.

Kedy už je nevyhnutné navštíviť lekára alebo pohotovosť?

Lekára by sme mali navštíviť v prípade komplikácií, zmene neurologického stavu, ako známky poruchy vedomia, prítomný kŕčový stav, alebo ak aj napriek domácim opatreniam telesná teplota neklesá. Je potrebné vylúčiť aj iné ťažkosti s tým súvisiace, pokračovať v intenzívnejšej liečbe na lôžkovom oddelení pod dohľadom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM