han Šport

ČO spája Sagana s najlepším hokejistom všetkých čias? Obidvaja mali veľké dni!

Majú dôvod na oslavu! Hviezdny slovenský cyklista Peter Sagan má 26. januára 31 rokov. Lenže, slávi aj kanadská legenda Wayne Gretzky okrúhle narodeniny!

Ilustračný obrázok k článku ČO spája Sagana s najlepším hokejistom všetkých čias? Obidvaja mali veľké dni!
Zdroj: TASR/AP

Vlani sa rodák zo Žiliny dožil jubilejnej tridsiatky, čiže tento rok ide len o také „menšie“ narodeniny. Ale aj tak, lídrovi stajne Bora – Hansgrohe treba zablahoželať.

Legenda legiend

Hoci sa vo svetovom i zámorskom hokeji objavilo viacero hráčov ašpirujúcich na označenie najlepší hokejista všetkých čias, najčastejším víťazom takýchto úvah je Kanaďan Wayne Gretzky. Pre legendárnu 99-ku hovoria čísla, úspechy i samotní konkurenti. „The Great One“ je suverénny líder historických štatistík v góloch, asistenciách i bodoch dosiahnutých v NHL. V zbierke má desiatky prestížnych individuálnych trofejí, vrátane desiatich cien pre najužitočnejšieho hráča NHL.

Štyrikrát získal slávny Stanleyho pohár.

Hoci 80-te roky v NHL charakterizoval veľký počet gólov, žiadny hráč nedosiahol takú gólovú a bodovú produkciu ako Gretzky. Na druhom mieste v počte kanadských bodov v tejto dekáde sa umiestnil slovenský útočník Peter Šťastný.

Hokejová celebrita

Wayne Gretzky mal od útleho detstva náskok pred rovesníkmi, keďže sa na klzisku, ktoré mu pri dome postavil otec, naučil korčuľovať už ako dvojročný. Keď mal päť rokov, hral v lige 10-ročných. Popri hokeju sa dlho venoval aj bejzbalu a lakrosu. V žiackych súťažiach dominoval, hral v niekoľkých ligách súčasne a keď ako 10-ročný strelil v 85 zápasoch 378 gólov, stal sa kanadskou športovou celebritou.

Už v premiérovej sezóne v NHL získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča (MVP), so 137 kanadskými bod­mi.

Je alebo nie je?

V polemikách o najlepšom hráčovi hokejovej histórie sa najčastejšie objavujú mená Gretzkého, Maria Lemieuxa, Gordieho Howea a Bobbyho Orra. V prospech legendárnej „99“ však okrem mimoriadneho hokejového umu hovoria aj čísla a to celkom jednoznačne. Jeho 2857 kanadských bodov v základnej časti je o priepastných 936 viac než u druhého v historickom poradí Jaromíra Jágra (1921). Ešte väčší rozdiel je v súčte bodov v základnej časti a play off.

Gretzky nazbieral celkovo 3239 bodov, druhý Messier 2182, pričom Wayne odohral o takmer 300 zápasov menej než obaja menovaní. V zbierke úspechov má okrem štyroch Stanleyho pohárov a 10-tich Hartových trofejí pre najužitočnejšieho hráča aj deväť trofejí Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča základnej časti NHL, päťkrát sa stal jej najlepším strelcom, päťkrát získal trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča a dvakrát sa stal najužitočnejším hráčom play off.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM