Zo Slovenska

COVID-19 je pre astmatikov mimoriadne nebezpečný! Vakcínu preto dostanú skôr

Pacienti liečení na bronchiálnu astmu sú zaradení do šiestej fázy očkovania. COVID-19 napáda aj pľúca, a tak je pre astmatikov mimoriadne nebezpečný.

Ilustračný obrázok k článku COVID-19 je pre astmatikov mimoriadne nebezpečný! Vakcínu preto dostanú skôr
Zdroj: TASR/AP

Astmatici dostanú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 skôr. Na rad prídu spolu s ostatými osobami so stredne závažnou chorobou, ktorá významne zvyšuje riziko závažného priebehu ochorenia, teda po zdravotníkoch, senioroch a vážne chorých ľuďoch, napríklad s onkologickým ochorením v štádiu liečby. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Šiesta fáza očkovania

Riaditeľ odboru zdravotnej starostlivosti sekcie zdravia MZ SR Jozef Kalužay uviedol, že podľa vyhlášky, ktorou sa ustanovujú kritéria určovania očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19, sú pacienti liečení na bronchiálnu astmu zaradení do šiestej fázy očkovania. „Uisťujeme vás, že MZ SR vníma potrebu čo najrýchlejšie vakcinácie najmä rizikových skupín obyvateľov,“ povedal.

Predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrej Vilim krok ministerstva vníma pozitívne. Poukázal na to, že ochorenie COVID-19 napáda aj pľúca, a tak je pre astmatikov mimoriadne nebezpečný. „Chceme vyzvať pacientov, aby sa neobávali, a ak im to lekár odporučí, dali sa zaočkovať. Vakcína je jediná cesta von z pandemickej krízy,“ zdôraznil.

Rezort zdravotníctva dodal, že aktuálne pripravuje masívnu kampaň na podporu informovania o vakcínach proti novému koronavírusu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM