han Zo Slovenska

A je to TU: Čakáreň s vakcínou Sputnik V je spustená! Kde sa bude dať očkovať?

Slovensko spustilo čakáreň na očkovanie Sputnikom V. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.

Ilustračný obrázok k článku A je to TU: Čakáreň s vakcínou Sputnik V je spustená! Kde sa bude dať očkovať?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prihlásiť sa dá cez portál korona.gov.sk. Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline. V relácii TV Markíza Na telo plus oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Očakáva, že zaočkovať sa dá okolo 80-tisíc ľudí.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva by malo v každom kraji fungovať jedno očkovacie centrum . „Teraz sa doriešuje logistika, návoz vakcín, ich uskladnenie,“ uviedol. Očkovanie bude určené pre osoby vo veku od 18 do 60 rokov. Logistiku tejto očkovacej vakcíny považuje za najkomplikova­nejšiu, keďže po rozmrazení vydrží dve hodiny.

Lengvarský sa vyjadril k dodatku zmluvy k Sputniku V, v ktorom sa spomína šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Tej dôveruje. „Niekoľkokrát som sa za ňu postavil a myslím si, že v ničom nepochybila,“ povedal.

Očkovanie detí je podľa Lengvarského otázkou týždňov. Cez systém korona.gov.sk by mala pribudnúť kolónka na očkovanie 12 až 15-ročných. Vykonať sa ešte musia záťažové testy systému. Povedal, že sa uvažuje aj o očkovaní detí od 8 rokov, čo by malo byť už v rukách pediatrov.

Rómske osady by sa mali podľa ministra očkovať spolu s majoritným obyvateľstvom. Očakáva od toho, že dôvera týchto komunít vo vakcínu stúpne. Je už čas na to, aby sa to urobilo pre všetkých rovnako.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Verí, že sa podarí zaočkovať aspoň 70 percent Slovákov do konca leta. Zmysel vidí v zvýhodnení zaočkovaných. Citeľné výhody by mali mať pri cestovaní, hromadných podujatiach na Slovensku, športových aktivitách, či na kúpaliskách.

„Veľkú nádej dávame do očkovania všeobecnými lekármi,“ poznamenal s tým, že to považuje za kľúč k úspechu. Prebytočné vakcíny Slovensko podľa Lengvarského daruje. Zameriavať sa bude na Ukrajinu a Balkán.

Cez leto s rúškom v interiéri podľa šéfa rezortu zdravotníctva zrejme bude treba stále počítať. Cestovateľský semafor sa bude podľa neho vyhodnocovať každé dva týždne.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM