MI Zo Slovenska

Pandemická predpoveď: TEŠTE sa, čaká nás krásne leto s MINIMOM obmedzení!

Toto je optimistické čítanie. Ekonóm z Národnej banky Slovenska Martin Šuster predpokladá, že ak sa ľudia budú správať zodpovedne, koronavírus nám dá vydýchnuť.

Ilustračný obrázok k článku Pandemická predpoveď: TEŠTE sa, čaká nás krásne leto s MINIMOM obmedzení!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Akokoľvek sú vyhliadky na najbližšie mesiace v súvislosti s covidom priaznivé, neznamená to, že pandémia sa skončila. Martin Šuster vysvetľuje, že vírus dostávame pod kontrolu vďaka viacerým opatreniam, najmä očkovaniu. Čo treba robiť, aby sme si to nepokazili?

Odhad vyšiel

Martin Šuster je ekonóm a riaditeľ odboru výskumu v Národnej banke Slovenska (NBS). Počas pandémie koronavírusu sa venuje analýze dát a jeho predpovede vychádzajú. Pred dvoma týždňami odhadoval, že do konca mája klesne počet hospitalizovaných na covid pod 500. Dnes je realita 347, a to najmä vďaka zodpovednosti ľudí.

„Tvrdé opatrenia z jari priniesli svoje ovocie, už pomáha aj očkovanie, lepšie počasie a sezónny ústup všetkých respiračných chorôb tiež zjavne funguje aj na tento koronavírus,“ uvádza M. Šuster na Facebooku.

A hneď pridáva aj ďalšiu predpoveď na nadchádzajúcu letnú sezónu. Nepochybne poteší všetkých dovolenkárov, ktorí si minulý rok museli cestu k moru odpustiť. Epidemická situácia sa totiž zlepšuje všade v Európe.

„Cestovať minimálne v rámci EÚ je rovnako bezpečné ako dovolenkovať na Slovensku. Aj v Chorvátsku aj v Laponsku bude fajn,“ uisťuje ekonóm z NBS.

Vývoj pandémie na Slovensku

Bude pekné leto!

Martin Šuster odhaduje, že v polovici júna bude v nemocniciach menej ako 200 pacientov s covidom. Počty úmrtí budú každý deň jednociferné a možno konečne prídu aj nulové dni. Počty pozitívnych osôb cez PCR testy klesnú na/pod 75.

„Vyzerá, že budeme mať naozaj pekné leto. Dodržiavajme letné desatoro, aby po peknom lete bola aj pekná jeseň a pekná zima,“ uvádza M. Šuster.

Letné desatoro vydala iniciatíva Veda pomáha. Odporúčania sú jednoduché: Zaočkujte sa, aby ste mali pekné leto, presvedčte o tom aj svojich známych. Objavujte krásy Slovenska. Do zahraničia alebo na svadbu, či oslavu choďte len zaočkovaní. Stretávajte sa radšej vonku a vyhýbajte sa sociálnym sieťam a médiám s neoverenými informáciami.

Aktuality o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM