han Zo zahraničia

COVID pasy sú realitou: V Európe ich zavedú aj v digitálnej forme! Na čo budú SLÚŽIŤ?

Odhlasované! Poslanci Európskeho parlamentu (EP) odsúhlasili zavedenie takzvaných COVID pasov, ktoré od 1. júla majú uľahčiť cestovanie v rámci EÚ. Prispejú k oživeniu hospodárstva po koronakríze.

Ilustračný obrázok k článku COVID pasy sú realitou: V Európe ich zavedú aj v digitálnej forme! Na čo budú SLÚŽIŤ?
Zdroj: Unsplash.com

Za nové nariadenie o digitálnom COVID osvedčení Európskej úhnie pre jej občanov (tzv. COVID pasu) zahlasovalo 546 poslancov, 93 boli proti a 51 sa zdržalo hlasovania.

Samostatné nariadenie o osvedčení pre príslušníkov tretích krajín poslanci prijali pomerom hlasov 553 za, 91 proti a 46 sa zdržalo hlasovania.

Ako budú fungovať?

Osvedčenia, ktoré budú bezplatne vydávať vnútroštátne orgány, majú byť k dispozícii v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom. Potvrdia zaočkovanie ich držiteľov proti ochoreniu COVID-19, negatívny výsledok nedávno podstúpeného testu alebo prekonanie ochorenia. V praxi pôjde o tri rôzne certifikáty. Spoločný rámec Európskej únie prinesie interoperabilné a v celej Únii overiteľné osvedčenia a mal by zabrániť podvodom a falšovaniu.

COVID pasy sa formálne zavedú od 1. júla na obdobie 12 mesiacov. Nebudú podmienkou využívania práva na voľný pohyb a nebudú sa považovať za cestovný doklad ako taký.

Zaočkovaní = bez karantény?

Poslanci presadili dohodu, podľa ktorej členské štáty EÚ nebudú môcť uvaliť na držiteľov COVID pasov ďalšie cestovné obmedzenia, ako sú karanténa, samoizolácia či testovanie, pokiaľ nebudú nevyhnutné a primerané z dôvodu ochrany verejného zdravia. Pri prijímaní takýchto opatrení bude platiť povinnosť prihliadať na vedecké dôkazy vrátane epidemiologických dát zverejňovaných Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Komisia a členské štáty by mali byť upozornení najneskôr 48 hodín pred začiatkom uplatňovania takýchto dodatočných obmedzení; verejnosť by sa o nich mala dozvedieť aspoň s 24 hodinovým predstihom.

Ďalšie aktuálne témy

Členské štáty EÚ by sa mali postarať o to, aby testovanie pre COVID pasy bolo cenovo prijateľné a široko dostupné. Európska komisia na žiadosť europarlamentu prisľúbila uvoľniť na tento účel 100 miliónov eur, čo umožní členským štátom nakúpiť testy a následne aj vydávať osvedčenia Európskej únie o ich podstúpení.

Musia ich akceptovať

Všetky krajiny EÚ budú akceptovať osvedčenia o očkovaní vydané v iných členských štátoch pre vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Členské štáty sa samy rozhodnú, či uznajú aj osvedčenia týkajúce sa vakcín schválených v rámci vnútroštátnych povoľovacích postupov alebo očkovacích látok, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na núdzové použitie.

COVID pasy nebudú uchovávať nijaké osobné údaje svojich držiteľov.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac článkov o COVID-19

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM