Správy Zo zahraničia

Vyšli s pravdou von! Koľko ľudí má v Česku po očkovaní vedľajšie účinky?

Len zanedbateľná hŕstka očkovaných vakcínou proti chorobe COVID-19 v Česku mala vedľajšie účinky.

Ilustračný obrázok k článku Vyšli s pravdou von! Koľko ľudí má v Česku po očkovaní vedľajšie účinky?
Zdroj: unsplash.com

Do utorka (4. 1.) evidoval Štátny ústav na kontrolu liečiv (SÚKL) mierne vedľajšie problémy u desiatich ľudí. Píše spravodajský server iDNES.cz.

Tisíce zaočkovaných

Do pondelka bolo pritom v ČR očkovaných podľa SÚKL 15-tisíc ľudí, podľa ministra zdravotníctva Jana Blatného to bolo o 2-tisíc menej. Ministerstvo totiž počty očkovaných zatiaľ ešte oficiálne nezverejňuje, aj keď iné krajiny tak robia, vysvetľuje iDNES.cz.

Už dlhšie než týždeň sa v Česku očkuje proti koronavírusu. Do utorka zaznamenal SÚKL desať hlásení podozrenia na nežiadúce účinky vakcíny Comirnaty.

V absolútnej väčšine ide o prechodné prejavy podobné chrípke alebo viróze s bolesťou hlavy, zimnicou, žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťou svalov a kĺbov alebo o reakciu okolo miesta vpichu, teda opuch či bolesť.

„Ide o známe a očakávané reakcie, ktoré sa po tomto očkovaní vyskytujú veľmi často, ale väčšinou v miernej alebo strednej intenzite a vymiznú v priebehu hodín až dní. V troch prípadoch bola nahlásená reakcia, ktorá vyzerala ako začínajúci prejav alergie, k rozvinutiu žiadnych závažných prejavov však nedošlo,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa SÚKL Klára Brunclíková.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM