MI Zo Slovenska

Dajte si pozor! RTVS vymáha staré nedoplatky v stovkách eur

Celé roky si môžete myslieť, že verejnoprávnej televízii nič nedlhujete. Ale tisíce ľudí zostali veľmi zaskočení a ochrankyňa práv hovorí o šikane.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si pozor! RTVS vymáha staré nedoplatky v stovkách eur
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Mať nezaplatené koncesionárske poplatky sa naozaj neoplatí. RTVS postupuje voči neplatičom veľmi tvrdo a viacerí sa sťažujú, že z pôvodného nedoplatku pár eur im telerozhlas po mnohých rokoch ticha zaslal nečakanú výzvu na zaplatenie stoviek eur.

Takýto postup je obzvlášť necitlivý voči zdravotne postihnutým ľuďom, na čo poukazuje aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. V správaní RTVS vidí šikanu.

Smutné prekvapenie

Komisárka Stavrovská na problém poukazuje už od roku 2017, ale márne. Teraz sa na ňu opäť začali vo zvýšenej miere obracať zdravotne postihnutí ľudia, ktorí dostali z RTVS prekvapivú výzvu.

„RTVS najmä v priebehu januára 2021 vyzývala ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím na zaplatenie nedoplatkov koncesionárskych poplatkov vo výške cca 500 až 700 eur,“ píše komisárka na svojej stránke.

Prekvapení ľudia vôbec netušili, že majú voči telerozhlasu nejaké podlžnosti. Dôvodom je, že mnohí z nich už pred rokmi zaslali do televízie doklad o tom, že sú zdravotne postihnutí a tým pádom sú zo zákona oslobodení od platenia koncesionárskych poplatkov.

Zuzana Stavrovská vysvetľuje, že ľudia vôbec netušili, že v roku 2013 mali RTVS opätovne zaslať potrebné doklady. Žili v tom, že všetko je v poriadku a zatiaľ sa im v bratislavskej Mlynskej doline nabaľoval dlh v stovkách eur kvôli nedodržaniu formalít.

„Pokiaľ by RTVS zasielala výzvy na úhradu nedoplatkov skôr a pravidelne, výška nedoplatkov by bola oveľa nižšia,“ píše komisárka pre zdravotne postihnutých.

Musia sa ozvať

Téme sa venuje aj portál aktuality.sk. Zverejnil stanovisko hovorkyne RTVS Andrey Pivarčiovej, ktorá kritiku odmieta. Tvrdí, že postupujú len na základe zákona a inak konať nemôžu. Vysvetľuje, že ľudia sa musia v prvom rade ozvať sami a oznámiť telerozhlasu všetky potrebné skutočnosti včas.

„Žiadosti o zaplatenie pohľadávok nie sú nikdy bezpredmetné,“ uviedla hovorkyňa RTVS pre Aktuality. 

Lenže komisárka Stavrovská namieta, že veľa vymáhaných pohľadávok je už premlčaných. Podľa Občianskeho zákonníka je premlčacia lehota tri roky a RTVS vymáha pohľadávky aj za viac ako posledných desať rokov.

Hovorkyňa Pivarčiová to nepopiera, avšak opäť sa odvoláva na drobný ale podstatný detail v zákone. „Na premlčanie sa prihliada len v zákonom stanovených prípadoch, čiže ak platiteľ námietku premlčania vznesie.“ Bežní ľudia však nie sú natoľko právne vzdelaní a nevedia, že si musia sami uplatniť námietku.

Komisárka Stavrovská dodáva, že mnoho zdravotne postihnutých má aj strach z naťahovania sa s verejnoprávnou inštitúciou a tak radšej zaplatia stovky eur, aj keď by nemuseli.

Každopádne, RTVS v súvislosti s neplatičmi nezaháľa a v minulom roku zaslala obálku s výzvou na úhradu podlžnosti až 63-tisíc domácnostiam. Snaží sa však byť aj milosrdná. „RTVS po vypuknutí prvej a druhej vlny pandémie dočasne pozastavila súdne uplatňovanie nárokov na zaplatenie úhrady,“ vysvetľuje Pivarčiová pre Aktuality.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM