han Zo zahraničia

Ďalší ČERNOBYĽ? Odkaz Rusov pracovníkom záporožskej jadrovej elektrárne: Zostaňte doma!

Rusko vo štvrtok oznámilo zamestnancom ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je teraz príčinou silnejúceho napätia, aby v piatok do zariadenia neprišli.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší ČERNOBYĽ? Odkaz Rusov pracovníkom záporožskej jadrovej elektrárne: Zostaňte doma!
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinská tajná služba to potvrdila americkej televízii NBC News a správu priniesol aj portál britskej stanice Sky News.

Čo sa tam deje?

Rusko elektráreň na juhu Ukrajiny obsadilo ešte v marci. Kyjev Moskvu obviňuje, že toto zariadenie využíva ako ochranný štít, spoza ktorého delostrelecky útočí na ukrajinské ciele.

Kyjev obvinil Moskvu, že na piatok plánuje „provokáciu“ v tejto jadrovej elektrárni pri meste Enerhodar.

Rusko sa už skôr vyhrážalo, že elektráreň odstaví a z prípravy provokácie obvinilo Ukrajinu. Kyjev ju údajne chce načasovať počas návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine.

Počas Guterresovej predchádzajúcej cesty na Ukrajine Rusko ostreľovalo Kyjev, ktorý šéf OSN navštívil, a to sotva hodinu po jeho spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Erdogan varuje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok jasne podporil Ukrajinu a varoval pred nebezpečenstvom „ďalšieho Černobyľa“ v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni. Na rozhovoroch s lídrami Ukrajiny a OSN v západoukrajinskom Ľvove tiež hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny.

„Vyjadrili sme svoje znepokojenie v súvislosti s pokračujúcimi bojmi okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Nechceme zažiť ďalší Černobyľ,“ povedal Erdogan po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Erdogan cestoval do Ľvova len dva týždne po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči, kde hovorili o posilnení ekonomickej spolupráce.

Turci sú s Ukrajinou

Vo štvrtok však turecký líder podľa AFP povedal, že Turecko, ktoré je členom NATO, naďalej zostáva pevne na strane Ukrajiny a bude pokračovať v diplomatických snahách o ukončenie bojov.

„Pokračujeme v úsilí nájsť riešenie a zostávame na strane našich ukrajinských priateľov,“ uviedol Erdogan pred novinármi. So Zelenským a Guterresom podľa vlastných slov hovoril aj o využití pozitívnej atmosféry vytvorenej dohodou o vývoze ukrajinských obilnín na hľadanie trvalého mieru.

Témou rokovania bola tiež výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom, doplnil Erdogan s tým, že o tejto záležitosti bude neskôr hovoriť s Putinom.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM