ELA Zo Slovenska

Ďalší ZÁKAZ vychádzania, testovanie a nové opatrenia: Na čo sa vo februári pripraviť?

Občania Slovenska budú mať od začiatku februára hradený PCR test na prítomnosť nového koronavírusu zo zdravotného poistenia maximálne dvakrát do mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší ZÁKAZ vychádzania, testovanie a nové opatrenia: Na čo sa vo februári pripraviť?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav o ďalších 40 dní a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.

Nové opatrenia

Od pondelka 8. februára bude potrebný na cestu do zamestnania negatívny test. Slovensko bude podľa ministra Krajčího na COVID-automate stále v čiernej farbe, to znamená najvyšší stupeň rizika. Krajčí sa vyhol odpovedi na otázku, či odstúpi z funkcie, ak COVID-automat neprejde. „Nechajte sa prekvapiť,“ povedal minister.

Polovicu Slovenska čaká cez víkend opätovné pretestovanie antigénovými testami.

„Situácia je veľmi kritická v tých nemocniciach a ten núdzový stav je veľmi dôležitý najmä pre oblasť zdravotníctva,“ povedal Krajčí.

V nemocniciach je momentálne 3 285 pacientov s potvrdeným koronavírusom.„Aby sme mohli prejsť do lepšieho stupňa automatu museli by sme mať pod 2500," dodal Krajčí.

Predpoklad na ďalšie dni je ale taký, že k výraznému zlepšeniu nedôjde. Podľa ministra sa ale epidemická situácia v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší.

Hradenie testov

Občania Slovenska budú mať od začiatku februára hradený PCR test na prítomnosť nového koronavírusu zo zdravotného poistenia maximálne dvakrát do mesiaca.

„V prípade potreby vyššej frekvencie testovania v mesiaci bude odporučené testovanie antigénovým testom,“ informovala TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pri príchode občana na Slovensko, po registrácii prostredníctvom e-hranice bude odporučené osobe zostať desať dní v karanténe. V prípade, že by takáto osoba chcela na piaty deň PCR test, musí si ho zaplatiť alebo ísť na antigénový test, dodalo MZ SR.

Koronavírus na Slovensku

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM