Aktualizované ESL Správy Zo Slovenska

Minister zdravotníctva: Čísla hospitalizovaných v nemocniciach lámu rekordy

Aj keď sa pandemická situácie mierne zlepšuje, stále je mimoriadne vážna. Tvrdí Marek Krajčí.

Ilustračný obrázok k článku Minister zdravotníctva: Čísla hospitalizovaných v nemocniciach lámu rekordy
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Epidemická situácia sa v Slovenskej republike v porovnaní s okolitými krajinami zlepšuje výraznejšie. Napriek tomu je však veľmi vážna.

Rekordy

V nemocniciach sa to však zatiaľ neprejavuje.

„Čísla hospitalizovaných lámu rekordy,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa totiž nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511.

Žiaľ, za posledný týždeň narástol aj priemerný počet úmrtí na Covid-19. V priebehu siedmich dní sa zvýšil priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107.

Núdzový stav

Krajčí predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19.

Minister informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo v SR k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322).

„Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83.301 na 232.343,“ dodal minister.

Bratislava a Nitra

Definitívne čísla zmenili situáciu v okresoch Bratislava a Nitra. S výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) však avizoval, že uznesenie vlády sa zmení tak, aby obyvatelia nepotrebovali po 3. februári potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19. Ľudí však vyzval, aby sa testovali.

Kritickými oblasťami v rámci sedemdňovej incidencie sú okresy Hlohovec, Trnava, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Košice, Turčianske Teplice i Bratislava. Z hľadiska výjazdov záchranárov sú na tom najhoršie v Nitrianskom kraji, Košickom a Bratislavskom kra­ji.

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM