Aktualizované Krimi Zo Slovenska

Ďalšia šifra o vražde novinára: Kočnera a Zsuzsovú trápil svrab

Alena Zsuzsová chcela senátu svrab dokázať aj osobne. Žiadala, aby mohla predstúpiť a ukázať senátu svoju tvár pod rúškom.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia šifra o vražde novinára: Kočnera a Zsuzsovú trápil svrab
Zdroj: TASR

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa v stredu popoludní opätovne čítala komunikácia Mariana Kočnera medzi ním a spoluobžalovanou Alenou Zsuzsovou. Čítali sa správy z aplikácie Threema z februára 2018, keď zomreli novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová.

Správy o svrabe považuje splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica za ďalšiu šifru o vražde novinára. Obhajoba to odmieta a odkazuje na politickú stranu Cieľ.

Trápil ich svrab

Marian Kočner a Alena Zsuzsová si počas februára pravidelne písali o svrabe, ktorý ich trápi. Podľa Mariana Kočnera tým narážali na problémy so zbieraním podpisov na jeho vtedy chystanú politickú stranu Cieľ. Marian Kočner mal problém s registráciou strany, rezort vnútra registráciu odmietol s tým, že viacero podpisov bolo sfalšovaných. Alena Zsuzsová chcela zase senátu svrab dokázať aj osobne. Žiadala, aby mohla predstúpiť a ukázať senátu svoju tvár pod rúškom.

Kvasnica však poukázal aj na ďalšiu komunikáciu, kde sa obaja obžalovaní bavili zároveň o svrabe aj problémoch s politickou stranou. „Škrabem sa nad plánom B,“ napísal Marian Kočner. Po tom, čo sa ho obžalovaná Alena Zsuzsová spýtala, či myslí plán B na stranu, odpovedal, že plán B na stranu má už dávno. „Tak na čo,“ pýtala sa obžalovaná. „Na svrab,“ odpísal Kočner.

„Aj z vyjadrení, ktoré sme mali možnosť počuť, obaja komunikujúci priznali, že význam komunikácie bol iný. Tvrdíme, že pokiaľ sa v tej komunikácii bavili o svrabe, podľa nášho názoru skryte komunikovali o riešení vraždy Jána Kuciaka,“ ozrejmil Kvasnica.

Pred pokračovaním pojednávania sa k doteraz vykonanému dokazovaniu vyjadril aj splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. „Musím povedať, že z hľadiska dôkazov, preukazujúcich vinu obžalovaných, boli vykonané všetky najdôležitejšie dôkazy,“ myslí si.

Vyplácanie vraždy

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan doterajšie dokazovanie odmietol komentovať s tým, že sa k nemu vyjadrí v záverečnej reči. Reagoval však na vyjadrenie Tatra banky, že v deň, keď Marian Kočner navštívil pobočku banky, nevykonával žiadne hotovostné operácie. Podľa obžalobnej verzie sa na vyplácanie vraždy Kuciaka použili bezpečnostné schránky, ktoré mal Marian Kočner v banke prenajaté. „Nepoznám bankové predpisy do detailov, ale myslím si, že v tej bezpečnostnej schránke môžete mať čokoľvek a banku to nemá čo zaujímať,“ skonštatoval Turan.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Kočner vypovedal

Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné. Na začiatku svojej výpovede vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol obžalovaný Kočner, ktorý sa rozhodol vypovedať.

V úvode svojej výpovede spochybňoval tvrdenia neprávoplatne odsúdeného Miroslava Marčeka a právoplatne odsúdeného Zoltána Andruskóa. Poukázal napríklad na stretnutie Marčeka s Andruskóom, keď mu mal vraždu novinára zadávať. Podľa Kočnera pôvodne Marček vypovedal, že keď Andruskó zadával vraždu, tak sedel vzadu a zdá sa mu, že v mobile boli aj nejaké fotky. Neskôr ich na súde už jasne stotožnil. Kočner preto tvrdí, že Marček nikdy žiadne fotky Jána Kuciaka nevidel.

„Miroslav Marček tvrdí, že na mieste činu mali len krátku guľovú zbraň a nič iné. Je však veľmi zvláštne, že údajne po príchode Maršeka s Tomášom Szabóom k Andruskóovi večer po vražde vyložili ešte u Andruskóa dva samopaly, ktoré mali byť v nejakom ruksaku,“ uviedol obžalovaný.

Kočnerovi sa nezdajú ani peniaze, ktoré mali za vraždu dodatočne dostať. „Je veľmi zvláštne, že títo ľudia, ani Marček, ani Andruskó, nevedia povedať, akú sumu mali dostať v tom údajnom doplatku,“ skonštatoval obžalovaný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM