Zo zahraničia

Ďalšia vakcína na obzore: Izrael, Dánsko a Rakúsko sa dohodli na spoločnej výrobe

Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom v pondelok 1. marca so slovami, že Európska agentúra pre lieky (EMA) je „v schvaľovaní vakcín príliš pomalá“.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia vakcína na obzore: Izrael, Dánsko a Rakúsko sa dohodli na spoločnej výrobe
Zdroj: TASR/AP

Lídri Izraela, Rakúska a Dánska vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na spoločnom vývoji a výrobe vakcín budúcej generácie proti koronavírusu. Informovali o tom na tlačovej konferencii v Jeruzaleme.

Vakcína budúcej generácie

Tieto tri krajiny zriadia „výskumný a vývojový fond“ a začnú robiť „spoločné kroky smerujúce k výrobe budúcich vakcín“, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Po jeho boku stáli dánska premiérka Mette Frederiksenová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom v pondelok 1. marca so slovami, že Európska agentúra pre lieky (EMA) je „v schvaľovaní vakcín príliš pomalá“. „Nemôžeme sa už výlučne spoliehať na Európsku úniu,“ povedal Kurz pred odletom do Izraela, kde ho čakali vo štvrtok spomínané rokovania o spolupráci.

Európski predstavitelia čelia tlaku, aby sa urýchlilo očkovanie proti koronavírusu v EÚ, ktoré zaostáva v porovnaní s Izraelom či Britániou. Tieto dve krajiny schválili vakcíny o niekoľko týždňov skôr než EMA.

Francúzsko však kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti koronavírusu. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu Európskej únie v otázke očkovacej kampane.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM