Aktualizované red . Zo Slovenska

Ďalšie ZMENY? Sulík hovorí o kratšej karanténe aj dlhšej lehote po prekonaní covidu

Na Slovensku platia od 19. januára nové opatrenia v súvislosti s omikronom. Bude sa čoskoro meniť aj dĺžka karantény a lehota po prekonaní covidu?

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie ZMENY? Sulík hovorí o kratšej karanténe aj dlhšej lehote po prekonaní covidu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dĺžka karantény pri koronavíruse sa zníži, tvrdí Richard Sulík. Dodal, že by bol aj za predĺženie obdobia po prekonaní ochorenia až na rok, informuje DenníkN.

Kratšia karanténa

Aktuálna dĺžka karantény je desať dní. Zástupcovia zamestnávateľských organizácií opakovane požadovali jej skrátenie. „K skráteniu dôjde určite, neviem, či na päť dní, ale dúfam, že to bude päť dní,“ povedal minister hospodárstva po rokovaní vlády, avšak termín zatiaľ nepovedal. Dodal, že by bol aj za predĺženie obdobia po prekonaní ochorenia až na rok.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že domáca izolácia by sa mohla skrátiť z desiatich dní na päť, v prípade veľkých výpadkov v sektoroch by mohlo dôjsť k špecifikácii skrátenia karantény pre zaočkovaných a nezaočkovaných.

Zaočkovaní by mohli byť v karanténe iba tri dni.

Kedy sa tak stane, bližšie nešpecifikoval. Dodal len, že zmeny neprídu ešte tento týždeň. Lengvarský ale upozornil, že k takémuto kroku by sa pristúpilo pre problémy s výpadkami pracovníkov. Z medicínskeho hľadiska totiž podľa jeho slov môže byť osoba aj po piatich dňoch stále infekčná.

Po karanténe s respirátorom

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz (IZA) ministerstva zdravotníctva Matej Mišík doplnil, že po skrátení karantény by mali osoby nosiť respirátor, keďže mnohí ľudia, ktorí vychádzajú zo skrátenej karantény, budú infekční.

„Počas skrátenej doby je odporúčanie aspoň domáceho samotestu. Nebude tam však podmienka negatívneho PCR testu pre nedostatok testovacích kapacít,“ dodal.

Zmeny v pandemických opatreniach

Na Slovensku platia od stredy 19. januára nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Zavádza sa nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok (napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie a krátkodobé ubytovacie služby – hotelové, turistické a podobné).

Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.

Plošne sa otvárajú prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov (len pre režim OP+). Fitnescentrá budú v režime OP+, zvyšuje sa maximálna kapacita na 50 osôb (alebo jedna osoba na 15 štvorcových metrov).

Bude povolená prevádzka detských kútikov (v režime OP).

Ruší sa povinnosť len individuálnych prehliadok v múzeách a galériách.

Ubytovanie pre lyžiarske, snoubordové výcviky pre deti do 18 rokov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu bude možné v režime OTP.

Povinné testovanie nezaočkovaných zamestnancov zostáva minimálne do konca januára 2022 jedenkrát do týždňa, testovať sa nebudú musieť zamestnanci s kontraindikáciou očkovania.

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá; v režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM