Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Daniela Tůmová Reichnerová vystavuje svoje olejomaľby

V galérii Poľsko-slovenského domu sa uskutočnila vernisáž výstavy bardejovskej rodáčky. Nazvala ju 50 odtieňov palety. Trošku sme umelkyňu vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Daniela Tůmová Reichnerová vystavuje svoje olejomaľby
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V stredu 30. augusta sa v galérii Poľsko-slovenského domu konala vernisáž výstavy 50 odtieňov palety. Autorkou je bardejovská rodáčka Daniela Tůmová Reichnerová. Študovala reštaurátorstvo na Strednej umeleckej priemyselnej škole v Košiciach. Od roku 1987 reštauruje v Šarišskom múzeu v Bardejove.

Jej rukami prešli významné umelecké diela z obdobia gotiky, baroka, ikonopisnej tvorby, tabuľkové maľby, plastiky i tlačoviny. Okrem reštaurovania sa venuje aj komornej maľbe. Jej diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach, najďalej v Libanone. Mesto Bardejov umelkyňa reprezentovala na mnohých medzinárodných výstavách, výtvarných plenéroch a súťažiach. Získala niekoľko ocenení. Vystavuje na Slovensku, ale aj v Poľsku.

Povedzte nám niečo o tejto výstave.

Na tejto výstave je dokopy 49 obrazov. Nachádzajú sa tu obrazy od roku 1986 až po dnešok. Dokonca je tu aj moja klauzúrna (koncoročná) práca, ktorú som robila ešte na škole. Na mojích obrazoch väčšinou dominuje tématika ženy v jej rôznych podobách. Nie je mi ľahostajná ani tématika každodenného života.

Inšpirovali ste sa názvom filmu 50 odtieňov sivej?

Musím sa priznať, že aj áno. Okrem toho, kedže sa vernisáž koná aj pri príležitosti môjho životného jubilea, tak to do seba pekne zapadalo. Preto som výstavu pomenovala 50 odtieňov palety.

Akú techniku najradšej používate?

Najčastejšie používam hlavne olej. Podklady si vytváram väčšinou sama. Už pri výrobe podkladu musím mať premyslené čo chcem maľovať. Väčšina mojich diel je maľovaná na plátne na doske, alebo niekedy len plátno na ráme. Rada používam štruktúry, niektoré prvky odlievam a potom ich zakomponujem do obrazu. Podklady pre maľbu si väčšinou vytváram sama. Páči sa mi, keď obraz nie je hladký, ak niečo z neho vystupuje do popredia. Sú to 3D obrazy, ktoré som začala tvoriť už dávno.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pre tvorbu?

Jednoducho všade navôkol. Stačí, že sa prejdem po Radničnom námestí. Niektoré ženy na obraze majú dredy, ktoré má môj syn aj dcéra. Dokonca ma inšpirujú aj názvy pesničiek napríklad „Korálky od Natálky“, alebo „Chráň svoje bláznostvá“ a mohla by som takto pokračovať.

Ako dlho vám trvá dokončiť taký obraz?

Preferujem maľovať menšie obrazy ako tie veľké. Kedže mojou obľúbenou technikou je olejomaľba, preto maľujem viac obrazov naraz. Keď robíte olejom, doba schnutia je dlhá. Musíte počkať kým vyschne jedná vrstva aby ste mohli nanášať novú. Preto stále maľujem viacero obrazov naraz. Skompletizovanie diela tak trvá dlhšie.

Ako ste spokojná s dnešnou vernisážou?

Samozrejme, že som spokojná. Prišlo menej známych, lebo stále trvá dovolenkové obdobie. V galérii Poľsko-slovenského domu budú moje diela vystavené do konca septembra. Musím spomenúť, že táto budova má číslo 24, čo je mojím obľúbeným číslom a to z viacerých dôvodov. Preto ma teší, že môžem vystavovať práve tu.

50 odtieňov palety
18
Galéria
Foto: Lucia Koscelníková / Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM