han Recept na dnes

Delikatesa z východu, ktorá nikdy nesklame: BORŠČ od Gigi má grády aj bez mäsa!

Jednoduchý, rýchly a nabitý vitamínmi. Taký je recept na boršč v podaní našej blogerky Gigi alias Stanky Šiškovej. Ako pripravila svetoznámu polievku?

Ilustračný obrázok k článku Delikatesa z východu, ktorá nikdy nesklame: BORŠČ od Gigi má grády aj bez mäsa!
Zdroj: Instagram.com/gigivari

Ako každý víkend, aj tento si naša blogerka pre vás pripravila jeden zo svojich receptov. Naposledy to boli pirohy a aj tentoraz vsadila na tradičné jedlo.

S nádychom spomienok

Stanka pri recepte na pirohy prezradila, že jej pripomínajú detstvo. „Tak ako pirohy mi pripomínajú jednu babku, polievka boršč zase druhú,“ priznala Gigi a pokračovala: „Vedeli ste, že polievka boršč pochádza originálne z Ruska a Ukrajiny?“ Gigi si však recept na túto lahodnú polievku trochu poupravila.

Vegetariánsky boršč

„Táto polievka tradične pozostáva z vývaru z kostí a hovädzieho mäsa, zeleniny, zemiakov a dochucuje sa kyslou smotanou. Keďže mäso veľmi nemusím, vynechala som ho a takisto sa s ním polievka dlho varí,“ hovorí Stanka.

Tento recept je veľmi jednoduchý, rýchly a hlavne nabitý vitamínmi (najmä C, B) a minerálmi (sodík, vápnik, horčík). Obsahuje vlákninu a urýchľuje metabolizmus a je vhodný aj pre „bezlepkáčov“.

Čo potrebujeme

1× hrnček mrkvy

1× hrnček petržlenu

1× hrnček zeleru

1× hrnček kalerábu

1× hrnček zelenej papriky

3× hrnčeky cvikly

1× paradajkový pretlak

1× cibuľa

2× strúčiky cesnaku

Na chute: čierne korenie, soľ, mletá rasca,5 bobuliek nového korenia, 3 bobkové listy, olej, mletá sladká paprika

Postup:

„Na oleji si osmažíme koreňovú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme približne 15 minút. Dochutíme všetkými ingredienciami "na chuť“ a premiešame. Pridáme mletú červenú papriku a prilejeme pol litra vody. Varíme do zmäknutia koreňovej zeleniny. Následne pridáme uvarenú alebo predvarenú cviklu a varíme ďalej," opisuje Gigi.

„Kým sa varí polievka, pripravíme si na panvici na oleji osmaženú na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme roztlačený cesnak, chvíľu osmažíme a pridáme paradajkový pretlak. Necháme prevariť, prilejeme vodu a vlejeme do varenej zeleniny. Ak by bola polievka hustá, prilejeme ešte vodu a ešte raz necháme prevrieť,“ uzavrela blogerka, ktorá má na svojom Instagrame ďalšie recepty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM