han Zo Slovenska

DELTA variant na Slovensku: Vo veľkej miere ho DOVLIEKLI nezaočkovaní dovolenkári

Ešte pred niekoľkými dňami prevládal na Slovensku alfa variant koronavírusu, ale situácia sa zmenila. Od konca júla už dominuje delta variant.

Ilustračný obrázok k článku DELTA variant na Slovensku: Vo veľkej miere ho DOVLIEKLI nezaočkovaní dovolenkári
Zdroj: TASR/František Iván

Televízia Markíza si dala vypracovať podrobnú analýzu, z ktorej bolo zistené, že variant delta prinášajú prevažne ľudia zo zahraničia. Ide o dovolenkujúcich Slovákov a podľa jej portálu tvnoviny.sk, sa jedná prevažne o mladých ľudí vo veku od 15 do 34.

Vysoký nárast

Mutácia koronavírusu je nákazlivá takým spôsobom, že sa nedá dohľadať pôvodca a mimoriadne stúpol počet prípadov zo zahraničia. „V júli si delta variant z dovolenky prinieslo 368 ľudí, čo je oproti júnu desaťnásobný nárast,“ vychádza televízia z analýzy. Zaujímavé je pozrieť sa na krajiny, odkiaľ ku nám vírus prišiel. Najviac zo Španielska, Chorvátska, Veľkej Británie alebo Cypru, či samozrejme Česka.

Na zozname hygienikov figuruje viac ako dvadsať krajín a najčastejšie sa nakazili ľudia vo veku od 15 do 34 rokov. Rovnako potvrdili, že delta variant u nás dominuje, keď ho posledný júlový týždeň zistili vo väčšine vzoriek.

Výrazný rozdiel

Pohľad na čísla jednoznačne hovorí, že medzi nakazenými sú hlavne tí, ktorí nie sú zaočkovaní. „Z 1 241 prípadov, ktoré v júli hygienici sledovali, bolo zaočkovaných 95. Ak sa ale pozrieme na čísla od začiatku roka, odkedy sa na Slovensku začalo aj očkovať, podiel nakazených očkovaných je 2 %. Z nich len 0,11 malo obe dávky s dvojtýždňovým odstupom,“ píše portál tvnoviny.sk.

Ďalšie aktuálne témy

Priebeh ochorenia

Ako ďalej informuje portál televízie, približne 30 % pozitívnych ľudí je bezpríznakových. „Viac ako 57 % má veľmi ľahký priebeh formou akútneho respiračného ochorenia a asi 10 % má febrilné ťažkosti. V júli bolo veľmi málo ťažších foriem, vykázané sú len tri prípady,“ bolo zistené analýzou. Horšie je, že časť prípadov hygienici nevedia dohľadať, čiže zistiť, odkiaľ sa dotyčný covidom nakazil. „Inak povedané, na Slovensku sa už v prípade delta variantu začína takzvané komunitné šírenie,“ píše portál.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM