Monika Hanigovská Magazín

Biológ Flegr EXKLUZÍVNE pre DNES24: Ak nič neurobíte, korona zmrzačí tisíce Slovákov

Aké mesiace sú pred nami z pohľadu pandémie a je očkovacia lotéria správnou voľbou? Nielen na tieto otázky nám odpovedá uznávaný český profesor.

Ilustračný obrázok k článku Biológ Flegr EXKLUZÍVNE pre DNES24: Ak nič neurobíte, korona zmrzačí tisíce Slovákov
Zdroj: Jaroslav Flegr

Koronavírus je stále medzi nami a koniec pandémie je v nedohľadne. Na Slovensku sa skloňujú čoraz viac slová ako tretia vlna, (ne)očkovaní, premorenie detí na školách a očkovacia lotéria. Vláda varuje pred jeseňou a zhoršením situácie.

Obrátili sme sa preto na uznávaného českého evolučného biológa a parazitológa, ktorý pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe a v Národnom ústave duševného zdravia. Jaroslav Flegr odpovedal pre Dnes24 na šesť najaktuálnejších otázok ohľadom nákazy COVID-19.

Napriek tomu, že náš minister školstva vyzýva rodičov, žiakov aj učiteľov, aby využili ešte v auguste očkovanie, otvorene sa hovorí aj o premorení detí na školách. Školy sa nemajú zatvárať, budú do nich chodiť všetci žiaci. Čo si myslíte o takomto premorení? Má zmysel? Môže niečo zapríčiniť?

Keby sa v školách žiaci testovali, a to najlepšie lacnými PCR testami z úst spočiatku jedenkrát za týždeň, po troch týždňoch raz za 14 dní, tak by sa epidémia na školách ani nerozbehla.

Keby sa skutočne žiaci nechali zamoriť, odniesli by si stovky a možno tisíce z nich dlhodobé a možno i doživotné následky.

Naviac by nakazili nezaočkovaných rodičov a prarodičov, kde už by si trvalé zdravotné následky odniesli najmenej desiatky tisíc ľudí a z nich by 2 – 3% zomrelo (v prípade variantu delta).

Slovensko prepadá v zaočkovanosti. Myslíte si, že je možné tento trend nejako zvrátiť? Ak áno, akým spôsobom? Naša vláda to napríklad skúša očkovacou lotériou, podobne ako u vás v zmysle „odmien“…

Je potrebné použiť všetky prostriedky pozitívnej aj negatívnej motivácie. A zamerať sa hlavne na seniorov – kto privedie k očkovaniu seba a seniora, dostane 10 eur za každého seniora. Finančne sa to sakramentsky vyplatí, jednotky intenzívnej starostlivosti sú drahé.

Aktuálne informácie o ochorení COVID−19

Aká vlna nás čaká v zime? Naučili sme sa niečo nové, čo nám môže pomôcť počas tohto obdobia?

Už budú umierať takmer výhradne nezaočkovaní. Ale v zime by som rovnako počítal s lockdownom. Alebo s plošným testovaním – len treba zabudnúť na antigénové testy a použiť PCR testy. Vyjdú aj lacnejšie a metódou Dr. Žďárského (Emanuel Žďárský – špecialista na DNA a testovanie pozn. red.) je možné nimi behom piatich dní otestovať celé Slovensko.

PCR testy sa v tomto prípade nerobia v termocykleri, ale kontajner napríklad s 50-tisícmi vzorkami sa prehadzuje medzi tzv. kúpeľmi napríklad v galvanovni.

Raz ste povedali, že koronavírus odštartuje nové mutácie práve medzi zaočkovanými a na tie nebudú stačiť ani dnešné vakcíny. Čo nám teda pomôže?

V dostatočne preočkovaných krajinách sa takmer iste rozšíri mutácia, na ktoré terajšie vakcíny stačiť nebudú. Ale stačiť na ne budú vakcíny, na ktorých sa už pracuje, a ktoré budú najskôr k dispozícii už počas jesene. Proti nim už pravdepodobne protizbraň vírus nenájde.

Kedy si konečne vydýchneme? Kedy to podľa vás skončí a vrátime sa k bežnému životu?

Záleží na tom, kedy dosiahneme kolektívnu imunitu. V zime to bude vyžadovať preoočkovať cez 90% populácie, čo sa nám na základe dobrovoľnosti nepodarí – na to sme nechali dezinformátorov vyčíňať príliš dlho.

Ak zavedieme povinné očkovanie hneď po ďalšej zimnej vlne, vrátime sa viac-menej k normálu už budúci rok. Niektoré opatrenia si však pravdepodobne ponecháme natrvalo. Napríklad v chrípkovej sezóne (alebo keď sa budeme cítiť „prechladnutí“) budeme nosiť v autobusoch a električkách respirátory. Ako to už desaťročia robia v rozvinutých krajinách Ázie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM