Aktualizované Zo zahraničia

Je vám horúco? Bude horšie! Experti hlásia "ČERVENÝ kód pre ľudstvo"

Globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Ilustračný obrázok k článku Je vám horúco? Bude horšie! Experti hlásia "ČERVENÝ kód pre ľudstvo"
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia. Vyplýva to z najnovšej správy Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC), ktorá v pondelok zverejnila hodnotenie vplyvov globálneho otepľovania. Úloha človeka pri otepľovaní je podľa IPCC „drvivá a jednoznačná“, informovala agentúra AFP.

Červený kód pre ľudstvo

„Táto správa nám hovorí, že zmeny klímy sú rozsiahle, rýchle a intenzívne. V porovnaní s uplynulými tisícročiami sú bezprecedentné,“ vyhlásila podpredsedníčka IPCC Ko Barrettová, ktorá je zároveň klimatickou poradkyňou amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

Klíma našej planéty je podľa IPCC „taká horúca“, že priemerné teploty o zhruba desať rokov pravdepodobne prekročia takú úroveň globálneho otepľovania, ktorej sa svetoví lídri snažili zabrániť. Experti vyhlásili, že to predstavuje „červený kód pre ľudstvo“.

Panel IPCC v pondelok v správe uviedol, že každý scenár vývoja globálnej teploty predpokladá zvýšenie globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2030, teda o 10 rokov skôr ako predpovedali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo.

Topenie ľadovcov

Správa, na ktorej sa podieľalo 234 vedcov, má viac ako 3-tisíc strán. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Tropické cyklóny sú podľa správy IPCC stále silnejšie, zatiaľ čo arktický morský ľad a permafrost sa topí. Všetky tieto trendy sa podľa správy v nasledujúcich rokoch ešte zhoršia.

Prečítajte si aj

Klimatická kríza je tu!

Najnovšia správa od Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC) je ostrým varovaním pre vlády a tvorcov politík. Obsahuje jasný odkaz, že klimatická kríza je tu a pokiaľ nezačneme konať a znižovať emisie, môže ľudstvo prehrať. Uviedla to riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

V posledných mesiacoch sú ľudia svedkami následkov klimatickej krízy, zvyšuje sa frekvencia, rozsah a intenzita klimatických katastrof. „Správa od IPCC posilňuje vedecké dôkazy o prepojení zvyšujúcich sa emisií v atmosfére a zhoršujúcimi sa prejavmi extrémneho počasia. Poukazuje na to, že s každou jednou tonou oxidu uhličitého navyše sme o krôčik bližšie ku klimatickej katastrofe,“ povedala Juríková.

Musíme znížiť emisie

Zdôraznila, že sú potrebné systémové riešenia, aby sa čo najrýchlejšie znížili emisie. Znamená to útlm využívania fosílnych palív, transformáciu potravinového systému, ochranu a obnovu ekosystémov na zvýšenie ich odolnosti.

Juríková tvrdí, že aj napriek nepriaznivým vyhliadkam tu je šanca na zvrátenie klimatickej katastrofy. „Teraz je ten čas, aby sme robili odvážne rozhodnutia a mysleli vo veľkom, pretože ide o budúcnosť nás všetkých,“ podotkla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM