Rastislav Búgel Zo zahraničia

Deravé cesty? NEVADÍ! Inštruktor autoškoly zaviedol lekcie kľučkovania medzi VÝTLKMI

To je nápad! Inštruktor autoškoly začal študentov vyučovať, ako sa vyhnúť výtlkom na rozbitej ceste.

Ilustračný obrázok k článku Deravé cesty? NEVADÍ! Inštruktor autoškoly zaviedol lekcie kľučkovania medzi VÝTLKMI
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , Facebook.com/MHW Driver Training - Matthew Worthington

35-ročný škótsky inštruktor autoškoly Matthew Worthington prišiel s novinkou, ktorá by sa zišla aj na Slovensku. Ako informoval server novinky.cz s odvolaním sa na Daily Mail, inštruktor ide s dobou a do výuky zaviedol aj nácvik vyhýbania sa výtlkom na cestách.

Nápad mu v hlave skrsol po tom, keď v krátkom čase na rozbitých cestách zničil štyri pneumatiky.

Stálo ho to 400 libier (pribl. 470 eur). „Cesty tu boli vždy hrozné, ale v posledných šiestich mesiacoch je to ešte horšie,“ nechal sa počuť Matthew.

Nebezpečné výtlky

Výtlky podľa neho nepredstavujú nebezpečenstvo iba pre pneumatiky alebo tlmiče áut, ale aj pre samotných účastníkov cestnej premávky. „Ľudia sa medzi výtlkmi snažia kľučkovať a zabúdajú na bezpečnosť,“ vysvetľuje.

Ako prezradil, vodiči často pri takýchto manévroch nekontrolujú spätné zrkadlá, čo môže spôsobiť nehody.

Inštruktor spomína, že tému jazdy po rozbitých cestách počas výuky v autoškole začne preberať hneď na prvých lekciách. Študenti sa ho na to totiž často pýtajú a niektorí majú dokonca strach.

V autoškole tak spustil program praktickej a aj teoretickej výuky. Študentov pri lekciách berie na obzvlášť rozbité cesty.

Čo radí?

Podľa Matthewa je na rozbitých cestách najdôležitejšie plánovanie a predvídanie. Keď už nie je na výber a musíte prejsť cez výtlk, dôležité je podľa neho hlavne pevne držať volant.

Dodáva, že je lepšie takúto nerovnosť prejsť priamo. Pri šikmom prechádzaní je totiž podľa inštruktora vyššia pravdepodobnosť poškodenia pneumatiky.

„Tiež odporúča pozorne na ceste sledovať odlišne farebné plochy, ktoré môžu byť známkou jej poškodenia. A hlavne varuje pred vodou a kalužami, pretože aj pod nimi môžu byť výtlky,“ dodáva server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

As many of you will already know, I have started up my own driving school “MHW Driver Training”. This won’t affect you...

Posted by MHW Driver Training - Matthew Worthington on Thursday, February 15, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM