Desivé ÚMRTIA v Taliansku po konzumácii SENDVIČA s klobásou: Ľudí zrejme zabil BOTULIZMUS
V talianskych mestách došlo k úmrtiam po tom, čo konzumenti zjedli sendviče. Viacerí skončili vo vážnom stave v nemocnici.
Zabil ich sendvič
Talianske úrady začali vyšetrovanie v prípadoch, ktoré spája podozrenie na botulizmus – otravu jedom botulotoxín. Zrejme na tento toxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe prírodné jedy, zomrel po zjedení sendviča v pobrežnom meste Diamante v juhotalianskom regióne Kalábria 52-ročný Luigi Di Santo. Obeťou je aj 45-ročná Tamara D'Acunto, ktorá taktiež zomrela po zjedení sendviča so zeleninou podobnou brokolici z pojazdného stánku, informovali miestne médiá.
Deväť ďalších osôb muselo byť hospitalizovaných, štyri z nich sú v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti, píšu talianske médiá.
Muž si dal sendvič s klobásou a zeleninou z pojazdného stánku. Žena si kúpila sendvič taktiež klobásou a vrchnou časťou repy. Podobný prípad sa odohral aj na Sardínii, kde po tom, ako zjedla sendvič s guacamole, zomrela 38-ročná žena a v kritickom stave bol aj 11-ročný chlapec.
Denník Corriere del Mezzogiorno s odvolaním sa na Taliansky úrad zdravia informoval, že niekoľko potravín nájdených v kamióne bolo kontaminovaných botulizmom.
Prokurátor, ktorý sa prípadom zaoberá, uviedol, že predpokladá, že majiteľ daného vozidla použil na manipuláciu s jedlom iba „jeden kuchynský nástroj“ a dodal: „Inak je to nevysvetliteľné,“ uvádza Corriere del Mezzogiorno.
Muž sa otrávil domácou zaváraninou: Toxíny, ktoré ho zabili, si vypestoval sám
Klobásový jed
Botulizmus vzniká pôsobením toxínu, ktorý produkuje baktéria Clostridium botulinum. Táto baktéria sa prirodzene vyskytuje v pôde, na povrchu zeleniny či v črevách zvierat, no nebezpečnou sa stáva v prostredí bez kyslíka – napríklad vo vnútri klobásy, zaváraniny alebo omáčky. Aj preto sa jej hovorí klobásový jed.
Ak sa potravina nesprávne tepelne upraví, neuchová v chlade alebo sa poruší jej obal, spóry baktérie sa aktivujú a začnú produkovať toxín.
V prípade talianskych incidentov sa pravdepodobne pokazil proces skladovania alebo konzervácie, čo umožnilo baktériám vytvoriť jed. Ten je extrémne silný – stačí mikroskopické množstvo na vážne poškodenie zdravia. Muž z Neapola sa po zjedení sendviča necítil dobre. Jeho rodina privolala záchrannú službu, zomrel krátko pred prevozom do nemocnice.
Pacienti vykazovali klasické príznaky otravy botulotoxínom, ako sú hmlisté videnie a zvracanie. V druhom prípade úmrtia ženy všetci hospitalizovaní jedli na folklórnom festivale sendviče s omáčkou guacamole, ktorá sa vyrába z avokáda.
Toxíny sú skutočne veľmi nebezpečné. „Neurotoxíny botulizmu sú považované za najjedovatejšie toxíny, aké ľudstvo pozná. Vzhľadom na ich silu sa niektoré teroristické skupiny neúspešne pokúšali použiť toxín ako biologickú zbraň na ľudí,“ píše IFL Science.
Toxíny spôsobujú ochabovanie svalov, dvojité videnie, zvracanie, zápchu, poruchu dýchania, ochromenie končatín až smrť. Prevenciou je dôkladné tepelné spracovanie potravín, vyhýbanie sa domácim konzervám s nafúknutými viečkami, nepodávať med deťom do jedného roka.
Ilustračné foto