Správy Zo Slovenska

Deti môžu nahlasovať ZNEUŽÍVANIE kňazmi: Biskupi na to otvoria špeciálne kancelárie

Kontaktné miesta na ochranu maloletých zatiaľ vzniknú v troch krajských mestách. Neskôr by mali byť na každom biskupskom úrade.

Ilustračný obrázok k článku Deti môžu nahlasovať ZNEUŽÍVANIE kňazmi: Biskupi na to otvoria špeciálne kancelárie
Zdroj: Unsplash.com

Prvé kontaktné miesta na ochranu maloletých, kde je možné nahlasovať prípady zneužívania detí zo strany klerikov, sú v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave. Na tlačovej konferencii počas 105. plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) to uviedol predseda KBS Bernard Bober.

Dvere vždy otvorené

Podľa neho budú takéto miesto zriadené postupne počas leta a jesene na každom biskupskom úrade.

„Všetci ľudia, ktorí budú mať pocit, že im bolo ublížené, tam budú mať dvere otvorené,“ povedal Bober. Komisia KBS pre ochranu maloletých v cirkvi bola založená v roku 2018.

Nová tvár

Bober predstavil i novú hovorkyňu, ktorou sa po roku, keď KBS nemala hovorcu, stala Katarína Jančišinová.

„Na tento post sme oslovili niekoľko tvárí, niekoľko osobností, ale nakoniec sme zvolili práve túto dámu. Je to pre nás nóvum, pretože v doterajšej histórii KBS sme nemali hovorcu laika a vonkoncom ženu,“ uviedol. „Veríme však, že to bude zmena nielen pre nás, ale aj pre média, pretože nová hovorkyňa bude hovoriť aj inou rečou, nielen tou, akou hovoria kňazi,“ dodal.

Viacero tém

Biskupi v rámci plenárneho zasadania vyhodnotili aj viaceré posledné aktivity KBS. Odporučili otvorenie procesu blahorečenia zakladateľsky Rodiny Nepoškvrnenej, rehoľnej sestry Bernardety Pánčiovej. Počas zasadania sa informovali aj o príprave na Svetové dni mládeže v Lisabone s pápežom Františkom (1. – 6. augusta ), na ktoré sa prihlásilo 2000 mladých ľudí zo Slovenska.

Rada pre pastoráciu v zdravotníctve KBS predstavila aktuálne postavenie kňazov v nemocniciach, ako aj formačný kurz pre nemocničných kaplánov, ktorý sa pripravuje v spolupráci s Ekumenickou radou cirkví. Biskupi tiež debatovali o spoločnom plenárnom zasadnutí s Českou biskupskou konferenciou, ktoré je naplánované na október 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM