Lucia Lauková Správy

Deti zo sociálne slabších rodín môžu získať príspevok na stravu a školské pomôcky

V priebehu školského roka môže nastať pri dotáciách na obedy zmena. Štát plánuje preplácať obedy v školských jedálňach všetkým žiakom základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Deti zo sociálne slabších rodín môžu získať príspevok na stravu a školské pomôcky
Zdroj: TASR

Deti zo sociálne slabších rodín môžu získať príspevok na stravu, ale aj na školské pomôcky. Vybavuje sa prostredníctvom zriaďovateľov škôl, občianskych združení alebo obce.

„Štát prispieva deťom zo sociálne slabších rodín na stravovanie sumou jedno euro na obed a 0,35 eura na iné jedlo,“ uviedla Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Úrad poukazuje túto sumu priamo na účet zriaďovateľa.

Dotácie na obedy

V priebehu školského roka zrejme nastane pri dotáciách na obedy zmena. Štát plánuje preplácať obedy v školských jedálňach všetkým žiakom základných škôl, ale aj predškolákom z posledného ročníka materskej školy. Túto novinku predstavil ešte pred prázdninami vládny Smer-SD.

Príspevok na školské pomôcky

Deti zo sociálne slabších rodín môžu získať od štátu aj dotáciu na školské pomôcky. Ako uviedla Hrehová, ide o sumu 33,20 eura na jedno dieťa. Za školské pomôcky sa na účely dotácie považujú najmä zošity, písacie potreby, učebnice a iné nevyhnutné individuálne pomôcky.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák uviedol, že už niekoľko rokov máme možnosť sledovať, ako si školy začínajú konkurovať napríklad v oblasti atraktívnej ponuky pre žiakov či špeciálne pre prvákov. „Nesúvisí to iba s tým, čo ponúkajú rodičom pred zápisom na základnú školu, ale napríklad aj v tom, že prvákom niektoré samosprávy ako zriaďovateľ ponúkajú písacie potreby, učebnice a rôzne školské pomôcky,“ povedal hovorca ZMOS-u.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM