Zo Slovenska

Dezinformátori sa nezastavia pred ničím! Zneužívajú aj TRAGICKÝ pád vrtuľníka pri Kyjeve

Dezinformačná scéna a proruské kanály o sebe opäť dali vedieť. Zneužívajú tragédiu, pri ktorej prišli o život vysokí predstavitelia ukrajinského ministerstva vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Dezinformátori sa nezastavia pred ničím! Zneužívajú aj TRAGICKÝ pád vrtuľníka pri Kyjeve
Zdroj: AP Photo/Daniel Cole

V stredu (18. januára) sa v meste Brovary pri Kyjeve zrútil vrtuľník. Nehodu neprežilo niekoľko ľudí. Medzi obeťami bol aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj a ďalší dvaja vysokopostavení predstavitelia.

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (MO SR) upozornilo, že okolo tragédie sa šíria dezinformácie ako huby po daždi.

Snažia sa využiť tragédiu

„Tragédia v ukrajinskom meste Brovary, kde sa zrútil neďaleko materskej školy vrtuľník s vedúcimi predstaviteľmi ukrajinského ministerstva vnútra, si vyžiadala 14 ľudských životov, vrátane jedného dieťaťa. Mnoho ďalších utrpelo zranenia. Ukrajinská bezpečnostná služba začala vyšetrovanie havárie a pracuje s niekoľkými verziami, vrátane porušenia pravidiel bezpečnosti letu, technickej poruchy vrtuľníka, ale aj úmyselného konania s cieľom zničiť ho,“ píše rezort obrany na sociálnej sieti.

Ako dodalo ministerstvo, hoci je vyšetrovanie tragédie čerstvé, dezinformačná scéna a proruské kanály sa ju okamžite snažia využiť.

Prečítajte si tiež

„Živia hneď niekoľko alternatívnych verzií príčiny pádu vrtuľníka so zámerom vyvolať zmätok a destabilizovať ukrajinskú spoločnosť. Hovoria o dôsledku “boja ukrajinských krajných pravicových strán o moc”, ktorých cieľom má byť zvrhnutie súčasnej vlády,“ prezradilo MO SR.

Diverzanti či pučisti?

Dezinformačná scéna už začala šíriť viaceré za vlasy pritiahnuté teórie.

„Dezinformátori zároveň šíria verziu, že minister vnútra a ďalší predstavitelia štátu mali byť zabití “diverzantmi” či pučistami pod tajným velením rôznych generálov ovládajúcich drogové kartely a smrť ministra vnútra má byť ranou pre prezidenta Zelenského. Jedným zo “vskutku najunikátnejších” hoaxov je tvrdenie, že vrtuľník Super Puma francúzskej výroby, dodaný Ukrajine francúzskymi partnermi, bol zostrelený americkým prenosným systémom Javelin,“ dodáva ministerstvo s tým, že všetky tieto teórie nie sú ničím podložené a treba počkať na závery oficiálneho vyšetrovania.

„Tragédie ako je táto sa, žiaľ, dejú, najmä ak krajina čelí brutálnej agresii a bezpečnostné zložky sú maximálne vyťažené. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí, ktoré dezinformátorov vôbec nezaujímajú,“ píše Ministerstvo obrany Slovenskej republiky na Facebooku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

OKOLO TRAGICKÉHO PÁDU VRTUĽNÍKA V BLÍZKOSTI KYJEVA SA ŠÍRIA DEZINFORMÁCIE AKO HUBY PO DAŽDI Tragédia v ukrajinskom...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Friday, January 20, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM