Milan Hanzel Šport Ostatné športy

Do parlamentu mieri štvorica športovcov: Ostrieľaného poslanca doplní trojica tenistov! FOTO

Kto sa predral z kandidátky na poslaneckú stoličku zo sveta športu? Na to sme sa pozreli po skončení volieb a sčítaní všetkých hlasov. Tu je výsledok!

Ilustračný obrázok k článku Do parlamentu mieri štvorica športovcov: Ostrieľaného poslanca doplní trojica tenistov! FOTO
7
Galéria
Zdroj: instagram
Je Igor Matovič dobrý premiér?

Pred spustením volieb bolo jasné, že sa o post poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) uchádza trinástka kandidátov rôznych politických strán zo športového prostredia.

Ako to dopadlo?

Netreba prízvukovať, že voľby vyhralo hnutie OĽANO na čele s lídrom Igorom Matovičom, no posvietili sme si na spomínaných športovcov, ktorí dostali od voličov toľko hlasov, aby im zaručili miesto v parlamente. Nakoniec to zvládla štvorica kandidátov.

Skúsený harcovník

Za stranu SMER-SD kandidoval aj niekdajší futbalista a aj reprezentačný tréner Slovenska Dušan Galis (70). Ten v konečnom zúčtovaní dostal 2 590 hlasov a v celkovom poradí obsadil 125. miesto. Pre úspešného kouča to bude už štvrté volebné obdobie, ktoré strávi v poslaneckých ľaviciach.

Tenistom išla karta

Do parlamentu, ktorý stojí vedľa Bratislavského hradu sa okrem Galisa vtesnali traja tenisti. A nejde len tak o hocijakých hráčov tohto športu, ale dokonca aj o bývalé svetovú šestku, Karola Kučeru!

Kučera uspel so šestkou

Kto by si nepamätal večného kľuďasa a elegána kurtov Karola Kučeru (45). Rodák z Bratislavy si tenisom výborne zarobil, keď len na finančných prémiách získal viac ako päť miliónov dolárov. Najvyššie v kariére bol v roku 1998 na šiestom mieste rebríčka ATP. Zaujímavým faktom je, že kandidoval za OĽANO ako šiesty v poradí na kandidátke. Od voličov dostal 14 916 hlasov, čo ho zaradilo na 49. miesto. Dokonca ľuďom nevadilo ani to, že pred voľbami šíril hoaxy. Ovplyvnilo ich zrejme aj to, že sa za to neskôr ospravedlnil, čo politici málokedy zvyknú.

Ďalší člen daviscupového tímu

Druhým v poradí bývalých tenistov, ktorý reprezentovali Slovensko v tímovej súťaž Davis cup a dostal sa do parlamentu, je Ján Krošlák (45). S Kučerom ho spája aj rovnaký vek, miesto narodenia a straníctvo v OĽANO. Ján však zarobil na okruhu ATP menej, „len“ niečo viac ako milión eur. Pred voľbami zaujal tým, že sa ocitol aj na kandidátke SAS. Napokon však išiel s OĽANO a od voličov dostal 2 428 hlasov, čo znamenalo 128. miesto spomedzi 150-ky zvolených poslancov.

Kráska zachránila česť žien

Do tretice tenis, ale prvá žena, ktorá sa ako niekdajšia športovkyňa dostala do Národnej rady. Romana Tabák (28) sa o poslaneckú stoličku uchádza tiež v OĽANO a uspela! Stačilo jej na to 3 855 hlasov a celkové 106. miesto. Niekdajšia juniorská hviezda, ktorá to dotiahla napríklad semifinále juniorského Wimbledonu (v roku 2008), sa za hlasy takto poďakovala na svojom facebooku: „Ďakujem vám za podporu a dôveru! Neuveriteľné! Zatiaľ tomu neverím, že som sa tam dostala. Strašne si vážim tých 3855 hlasov! Toľko ľudí!“

Pôrod, voľby a miesto v parlamente

Krásna Romana zaujala aj tým, že pred voľbami sa pýšila bruškom. „Som ma seba pyšná, že som stihla ešte aj porodiť počas kampane,“ dodala Tabak na sociálnej sieti a pridala aj úsmevný emotikon. Počas kampane sa objavila aj s lídrom OĽANO v reklamnom spote.

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM