Aktualizované ELA Zo Slovenska

Dobehla ho náklonnosť k extrémistom?! Poslanec Podmanický opúšťa Smer-SD

Poslanec Ján Podmanický odchádza z poslaneckého klubu Smeru-SD, rovnako sa vzdáva členstva v strane.

Ilustračný obrázok k článku Dobehla ho náklonnosť k extrémistom?! Poslanec Podmanický opúšťa Smer-SD
Zdroj: TASR

Podmanický povedal, že ak je jediným dôvodom výčitiek jeho záujem presadzovať hodnotovú politiku, považuje to za najlepšiu vizitku svojho doterajšieho pôsobenia. Dodal tiež, že nechce byť zámienkou, ktorú použije podpredseda strany Peter Pellegrini na svoj odchod zo Smeru-SD.

Nedá si rozkazovať

„Keďže nechcem byť prekážkou ešte väčšieho posunu strany Smer-SD doľava a rovnako nezdieľam názory Petra Pellegriniho, ktorý je z môjho pohľadu viac liberál ako ľavičiar a na mnohé kultúrno-etické témy má zásadne opačný pohľad než ja, rozhodol som sa k dnešnému dňu odstúpiť z funkcie krajského predsedu Smeru-SD v Žiline, zároveň ukončujem členstvo v poslaneckom klube a rovnako aj samotné členstvo v politickej strane Smer-SD,“ oznámil s tým, že z politického života neodchádza. Rovnako ocenil, že v Smere-SD mal vždy priestor na otváranie tém, ktoré ani v strane neboli jednohlasne prijímané.

Podmanický zdôraznil, že platforma bola iniciatívou poslanca Tomáša Tarabu zo strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP). Poslanca Filipa Kuffu a Tarabu nepovažuje za fašistov, ale slušných ľudí, pričom podľa svojich slov odmieta akékoľvek prejavy fašizmu.

Taraba a Kuffa pôsobia ako poslanci v klube ĽSNS. Platforma má slúžiť na prípravu spoločného postupu konzervatívnych poslancov v hodnotových témach. Pozvali do nej aj koaličných poslancov, hnutie OĽaNO deklarovalo, že sa k iniciatíve nepridá.

„Pokiaľ budem pôsobiť ako poslanec Národnej rady, nikdy si nedám od niekoho rozkazovať, s kým sa môžem a nemôžem rozprávať, s kým môžem hľadať podporu na dobrú vec,“ dodal Podmanický.

Záujem pridať sa k hodnotovej platforme avizoval okrem Podmanického aj ďalší poslanec zo Smeru-SD, Marián Kéry. Pellegrini ešte v pondelok (18. 5.) povedal, že to vníma ako ich individuálne rozhodnutie, ku ktorému by Smer-SD mal zaujať jasný postoj.

Akúkoľvek spoluprácu s extrémistickou ĽSNS označil za chybný krok. Podpredseda Smeru-SD Peter Žiga skonštatoval, že je to v rozpore s hodnotovým ukotvením Smeru-SD.

Kauza spoločnej tlačovky

Na tlačovke sa 14. mája zišli poslanci za Smer-SD Ján Podmanický a Marián Kéry, aby oznámili, že spolu s poslancom Tomášom Tarabom (ĽSNS) a Filipom Kuffom (ĽSNS) sa rozhodli založiť takzvanú Platformu za hodnotové Slovensko, ktorá by združovala konzervatívnych poslancov. Kuffa a Taraba sú v predsedníctve strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP), ktorí kandidovali za Kotlebovu ĽSNS.

„Táto platforma má slúžiť na to, aby poslanci, ktorí majú rovnaký názor na svet ako my, sa vedeli stretávať a pripravovať spoločný postup v týchto veciach,“ zdôvodnil netradičné spojenie Ján Podmanický.

Poslanci by mohli podľa neho spoločne prichádzať s návrhmi zákonov v hodnotových témach. Podmanický v spolupráci s Kotlebovcami nič zlé nevidí. „Ak sa jedná o hodnotové záležitosti, ak sa jedná o ochranu normálneho, prirodzeného Slovenska, v takom prípade sa poslanci naprieč politickým spektrom vedia spojiť,” vyhlásil Podmanický. „Mne je jedno, kde človek patrí. V prvom rade chcem diskutovať na ľudskej úrovni,” dodal pre Aktuality.sk.

Šok pre kolegov

Vznik platformy hodnotovej politiky dvoch poslancov Smeru-SD v spolupráci s poslancami ĽSNS je v rozpore s hodnotovým ukotvením strany Smer-SD.

„Pozícia a hodnotové otázky strany Smer-SD sú známe a jednoznačné. Pokiaľ ho poslanci nezdieľajú, mali by znášať zodpovednosť, pričom jednou z možností je aj odchod,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Peter Žiga s tým, že obaja by mali svoj krok jasne vysvetliť.

Akúkoľvek spoluprácu s extrémistickou ĽSNS označil za chybný krok aj podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru-SD Peter Pellegrini. Verí, že jeho stranícki kolegovia si uvedomia chybu a nebudú v diskusii pokračovať.

Založenie platformy poslancov Smeru-SD s kotlebovcami vníma Pellegrini ako ich individuálne rozhodnutie, ku ktorému by Smer-SD mal zaujať jasný postoj.

„Môžeme diskutovať o hodnotách, ale je neprípustné viesť takúto debatu s extrémistickou stranou. Sociálna demokracia na Slovensku sa nesmie spriahať s extrémistami, ktorí dodnes spochybňujú napríklad SNP,“ podotkol.

Strana Smer reaguje na odchod Jána Podmanického krátkym stanoviskom prostredníctvom hovorcu strany Jána Mažgúta. Povedal, že rozhodnutie poslanca Podmanického rešpektujú.

Poslanec Marián Kéry zostáva v Smere a nenasleduje kolegu Jána Podmanického. Kritizuje podpredsedu Smeru Petra Žigu. „To, čo urobil podpredseda strany Peter Žiga, mi príde hlboko za čiarou. Vyzval, aby sme boli vyhodení zo strany. Zostávam v strane aj preto, aby som neustupoval politikom typu Petra Žigu,“ informuje Denník N.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM