Aktualizované ELA Zo Slovenska

Takto sa buduje hrádza proti extrémizmu podľa Fica: Smeráci a Kotlebovci sa spolčili

Spojilo sa nespojiteľné? Bok po boku dnes vystúpili niektorí poslanci Smeru-SD s predstaviteľmi extrémistickej ĽSNS: Za hodnotové Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa buduje hrádza proti extrémizmu podľa Fica: Smeráci a Kotlebovci sa spolčili
Zdroj: TASR

Aktualizované 15. mája: ĽSNS sa ohradila voči spoločnej platforme so Smerom, informácie o spájaní sa podľa hovorcu ĽSNS Ďuricu nezakladajú na pravde.

„Tlačová beseda za účasti nášho poslanca Tomáša Tarabu vyplynula z rozpravy o správe ombudsmanky, ktorá sa pod rúškom ochrany ľudských práv pokúsila zaplniť politický priestor extrémne liberálnou agendou,“ napísal Ďurica.

Europoslanec a podpredseda ĽSNS Milan Uhrík na svojom facebooku píše, že platformu založili strany Smer a KDŽP, ktorá na kandidátke ĽSNS len kandidovala, inak ide o autonómnu stranu.

Čo ich spájalo?

Bývalý trojnásobný premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico by bol zlý stavbár. Od roku 2010 sme mali jazdiť po diaľnici z Bratislavy do Košíc. Nevyšlo. V roku 2016, keď sa tvorila vládna koalícia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete, šéf najväčšej strany Robert Fico chcel opäť čosi budovať: “hrádzu proti extrémizmu”.

Po štyroch rokoch možno povedať, že tento „stavbársky“ sľub mal nula kilometrov, ale za to posilnenie fašistickej strany Mariana Kotlebu, ktorá vo februárových parlamentných voľnách dosiahla takmer 8 %.

Prvé momenty, ktoré naznačovali možnú spoluprácu medzi Smerom a Kotlebovcami, sa objavili už v septembri 2016 na druhom odvolávaní Róberta Kaliňáka z postu ministra vnútra v kauzách Ladislava Bašternáka. Kým v júnovom opozičný návrh podporili všetci poslanci ĽSNS, na jeseň návrh neprešiel: Opoziční Kotlebovci neprišli.

Spoločné hlasovania

Začiatok trhlín Ficovej sľubovanej hrádze proti fašistom a extrémistom sa opäť ukázal koncom roka 2018, keď ĽSNS a Smer spolu odmietli globálny pakt OSN o migrácii. To, o čo sa šuškalo po chodbách parlamentu, sa ukázalo aj pri téme 50-dňového moratória. Smer nepodporil ich koaličný partner Most-Híd, ale podržala ich ĽSNS.

V roku 2019 bola spolupráca týchto dvoch strán najvýraznejšia. Za smerácke návrhy kotlebovci hlasovali najmä vtedy, keď ich odmietol podporiť koaličný Most-Híd.

Sily spojili pri odmietnutí Istanbulského dohovoru i schválení 13. dôchodkov. Smer-SD však vysvetľoval, že nemôžu nikomu zakázať, aby za ich návrhy hlasoval. Tichú podporu ĽSNS mal Smer aj pri ďalších hlasovaniach. Stoplo sa prešetrovanie podozrivého plytvania na ministerstve zahraničných vecí v kauze Evka, prienik našli aj pri Mečiarových amnestiách.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa mal Ficov Smer v záujme udržania moci uchádzať o podporu ĽSNS.

„Pokiaľ by lož šírená médiami bola pravdivá, dnes by vláda SR pracovala v nezmenenom zložení,“ uviedol vtedy Smer v stanovisku, pod ktoré sa podpísali členovia vedenia strany.

„Kotleba podrží vládu“

Smer takto reagoval na komunikáciu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej cez šifrovanú aplikáciu Threema. Informáciu priniesli Aktuality.sk a Denník N. Kočner mal pre ĽSNS vybaviť, že Najvyšší súd ich neoznačí za fašistickú stranu.

Zsuzsová sa spýtala Kočnera, čo sa stane, ak Most odíde z vlády. „Ešte je tu Kotleba. Podrží vládu,“ odpovedal jej Kočner. Nasledujúci deň jej poslal ďalšiu správu. „Fico má nejaký plán. On nie je v tomto sprostý… Bude vládnuť bez Mostu. S tichou podporou Kotlebu.“

Zastal sa Mazureka

Pred voľbami o možnej povolebnej spolupráci dvoch strán čvirikali aj vrabce na streche. Pravdepodobnosť tomu dala aj verejná Ficova podpora poslanca ĽSNS Milana Mazureka, ktorého Najvyšší súd odsúdil za extrémistické trestné činy, kvôli jeho rozhovoru v rádiu Frontinus, kde hanobil Rómov. Robert Fico vo videu obhajoval jeho konanie, kvôli čomu bol sám neskôr obvinený zo schvaľovania trestného činu.

Kotleba chýbal v antikampani Smeru, ktorú spustili pred fabruárovými voľbami. Robert Fico vo videu karhal pomyselných škôlkárov – opozičných politikov, no obišiel iba jedného lídra politických strán: Mariana Kotlebu.

Expremiér a možný náhradník Fica vo vedené Smeru Peter Pellegrini ešte v apríli 2019 zásadne nesúhlasil, aby bola Kotlebova ĽSNS vnímaná ako nový koaličný partner Smeru-SD.

„Nechcem a nikdy nebudem v koalícii s ľuďmi, proti ktorým sme bojovali v Banskej Bystrici, a ktorých sme nakoniec z Banskobystrického kraja vymietli preč. Ja nikdy nebudem súhlasiť, aby strana Smer-SD niekedy vytvorila akúkoľvek koalíciu s ľuďmi, ktorí popierajú základné hodnoty a našu históriu. To je červená čiara, cez ktorú neprekročím,“ vyhlásil.

Idú chrániť Slovensko

Smeráci Erik Tomáš, Peter Pellegrini, Richard Raši či Peter Žiga, ktorí sa zúčastňovali v predvolebných politických diskusiách, a priori odmietali povolebnú spoluprácu s Kotlebovcami a rovnako túto spoluprácu vylučovali aj oni. Posledný aprílový týždeň sme boli svedkami prvej spoločnej tlačovky Smerákov a Kotlebovcov.

Dnes sa hrádza zrejme definitívne rozpadla. Na tlačovke sa 14. mája zišli poslanci za Smer-SD Ján Podmanický a Marián Kéry, aby najprv oznámili, že na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR predložia návrh legislatívy, ktorá by navrhovala zákaz nedeľného predaja v obchodoch.

Kéry a Podmanický zároveň spolu s poslancom Tomášom Tarabom (ĽSNS) a Filipom Kuffom (ĽSNS) oznámili zámer založiť takzvanú Platformu za hodnotové Slovensko, ktorá by združovala konzervatívnych poslancov. Pozvali do nej aj koaličných poslancov, napríklad z klubu Sme rodina a OĽaNO.

Aktualizované 18:36: OĽaNO sa nepridá ku konzervatívnej platforme, ktorú iniciovala ĽSNS a Smer. „My budeme realizovať vládny program, v ktorom sa vyslovene nachádza ochrana života a silná podpora rodiny,“ povedal podpredseda klubu Richard Vašečka.

Podmanický pripomenul, že odmietnutie správy o činnosti ombudsmanky v pléne naprieč politickým spektrom ukázalo, že poslanci sa vedia v hodnotových otázkach spojiť.

Podmanický problém nevidí

Privítal preto výzvu Tarabu na vytvorenie formálnej platformy v NR SR, ktorá bude združovať poslancov „s konzervatívnym pohľadom na svet“. Poslanci by mohli podľa neho spoločne prichádzať s návrhmi zákonov v hodnotových témach.

„Táto platforma má slúžiť na to, aby poslanci, ktorí majú rovnaký názor na svet ako my, sa vedeli stretávať a pripravovať spoločný postup v týchto veciach,“ doplnil Podmanický.

Všetci štyria svorne tvrdia, že ich spojila správa o stave činnosti verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorej vyčítajú obhajobu práv osôb rovnakého pohlavia. Jej neschválenie v parlamente označujú za porážku liberalizmu.

Podmanický v spolupráci s Kotlebovcami nič zlé nevidí. „Ak sa jedná o hodnotové záležitosti, ak sa jedná o ochranu normálneho, prirodzeného Slovenska, v takom prípade sa poslanci naprieč politickým spektrom vedia spojiť,” vyhlásil Podmanický. „Mne je jedno, kde človek patrí. V prvom rade chcem diskutovať na ľudskej úrovni,” dodal pre Aktuality.sk.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM