ELA Zo Slovenska

Pellegrini hovorí o chybe kolegov, ktorí sa "spojili" s extrémistami, Raši ostal z tlačovky udivený

Vznik platformy hodnotovej politiky dvoch poslancov Smeru-SD v spolupráci s poslancami ĽSNS je v rozpore s hodnotovým ukotvením strany Smer-SD.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini hovorí o chybe kolegov, ktorí sa "spojili" s extrémistami, Raši ostal z tlačovky udivený
Zdroj: TASR

Na tlačovke sa 14. mája zišli poslanci za Smer-SD Ján Podmanický a Marián Kéry, aby oznámili, že spolu s poslancom Tomášom Tarabom (ĽSNS) a Filipom Kuffom (ĽSNS) sa rozhodli založiť takzvanú Platformu za hodnotové Slovensko, ktorá by združovala konzervatívnych poslancov.

„Táto platforma má slúžiť na to, aby poslanci, ktorí majú rovnaký názor na svet ako my, sa vedeli stretávať a pripravovať spoločný postup v týchto veciach,“ zdôvodnil netradičné spojenie Podmanický.

V spolupráci s Kotlebovcami, proti ktorým jeho stranícky šéf Robert Fico „budoval hrádzu proti extrémizmu“, nič zlé nevidí. „Ak sa jedná o hodnotové záležitosti, ak sa jedná o ochranu normálneho, prirodzeného Slovenska, v takom prípade sa poslanci naprieč politickým spektrom vedia spojiť,” vyhlásil Podmanický.

Štvorlístok poslancov pozval do platformy aj koaličných kolegov, hnutie OĽaNO deklarovalo, že sa k iniciatíve nepridá.

Zvrat po tlačovke

ĽSNS sa už na druhý deň ohradila voči spoločnej platforme so Smerom, informácie o spájaní sa podľa hovorcu ĽSNS Ďuricu nezakladajú na pravde.

„Tlačová beseda za účasti nášho poslanca Tomáša Tarabu vyplynula z rozpravy o správe ombudsmanky, ktorá sa pod rúškom ochrany ľudských práv pokúsila zaplniť politický priestor extrémne liberálnou agendou,“ napísal Ďurica.

Tlačová konferencia za účasti ich poslanca Tomáša Tarabu vyplynula vraj iba z diskusie o správe ombudsmanky. Podľa jeho slov sa ukázalo, že naprieč politickým spektrom sú poslanci, ktorí majú blízko k hodnotovej politike odmietajúcej „nebezpečný liberalizmus a kultúru smrti“. Vzhľadom na to strana skonštatovala, že konzervatívni poslanci by mohli v tomto volebnom období dokázať veľké veci. „Základom je však vzájomný dialóg,“ zdôraznil Ďurica.

Europoslanec a podpredseda ĽSNS Milan Uhrík na svojom facebooku takisto uviedol, že platformu založili strany Smer a KDŽP, ktorá na kandidátke ĽSNS len kandidovala, inak ide o autonómnu stranu.

Chyba kolegov?

Vznik platformy hodnotovej politiky dvoch poslancov Smeru-SD v spolupráci s poslancami ĽSNS je v rozpore s hodnotovým ukotvením strany Smer-SD.

„Pozícia a hodnotové otázky strany Smer-SD sú známe a jednoznačné. Pokiaľ ho poslanci nezdieľajú, mali by znášať zodpovednosť, pričom jednou z možností je aj odchod,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Peter Žiga s tým, že obaja by mali svoj krok jasne vysvetliť.

Akúkoľvek spoluprácu s extrémistickou ĽSNS označil za chybný krok aj podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru-SD Peter Pellegrini. Verí, že jeho stranícki kolegovia si uvedomia chybu a nebudú v diskusii pokračovať.

Založenie platformy poslancov Smeru-SD s kotlebovcami vníma Pellegrini ako ich individuálne rozhodnutie, ku ktorému by Smer-SD mal zaujať jasný postoj.

„Môžeme diskutovať o hodnotách, ale je neprípustné viesť takúto debatu s extrémistickou stranou. Sociálna demokracia na Slovensku sa nesmie spriahať s extrémistami, ktorí dodnes spochybňujú napríklad SNP,“ podotkol.

Prekvapený Raši

Podpredseda Smeru-SD Richard Raši skonštatoval, že poslanci Smeru-SD Ján Podmanický a Marián Kéry ostatných členov o svojej iniciatívne neinformovali.

„Keď som videl ich tlačovku, zostal som prekvapený. Aj keď nešlo priamo o kotlebovcov, ale o poslancov, ktorí kandidovali za KDŽP, mali si to s vedením strany vopred vydiskutovať,“ tvrdí.

Podotkol, že namiesto diskusie o obsahu ich gesto prinieslo opačný efekt, teda komentáre, že Smer-SD sa spája s fašistami. Zdôraznil, že nejde o iniciatívu strany.

Poslankyňa Denisa Saková (Smer-SD) to vidí podobne a rovnako poukázala na hodnoty strany. „Pokiaľ tvrdíme, že s ĽSNS sme nespolupracovali a nikdy spolupracovať nebudeme, tak nemôžem podporovať ani tieto aktivity našich členov. Za svoje kroky si je každý zodpovedný sám a sám si musí každý vyvodiť svoju politickú zodpovednosť,“ uviedla pre TASR.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM