Monika Hanigovská Zo Slovenska

Dobrovoľníci varili utečencom ZADARMO! Štátom platená firma chce skoro 7 eur

Kuchári a dobrovoľníci varili pre Ukrajincov zadarmo. No po šestnástich dňoch museli svoju činnosť nedobrovoľne ukončiť. Vystriedali ich štátom platení kuchári.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci varili utečencom ZADARMO! Štátom platená firma chce skoro 7 eur
7
Galéria

Boli to práve šéfkuchári zo známych reštaurácií, škôl a ďalší dobrovoľníci, ktorí doteraz na hranici vo Vyšnom Nemeckom varili pre ukrajinských utečencov zadarmo a na sponzorské náklady. No po viac ako dvoch týždňoch začali vydávať jedlo štátom platení kuchári.

„Cena za jednu dávku stravy (raňajky, obed, večera) bola dohodnutá na 6,85 eur s DPH,“ rozrátalo cenu takejto služby Ministerstvo vnútra SR (MV SR) na Facebooku.

Ako to bude?

Vybraná firma sa dostala do hľadáčika viacerých médií a stala sa predmetom politickej tlačovej konferencie. Nedopovedané však ostali viaceré otázky. Nikto doteraz nevie napríklad vysvetliť, akým konkrétnym spôsobom odkontrolujú vydané porcie, keďže jedlo bude fakturované na základe množstva.

Redakcia Dnes24.sk sa obrátila priamo na prezidenta združenia Aregala SR Kuchári bez hraníc Mareka Mrúza, ktoré doteraz varilo zadarmo pre utečencov, ako aj na Ministerstvo vnútra SR.

20 šéfkuchárov

„Z nášho združenia sa zapojilo 20 šéfkuchárov zo známych reštaurácií a škôl, od Bratislavy cez celé Slovensko, až po Michalovce,“ povedal Marek Mrúz, pričom dodal, že ďalšie desiatky pomocných dobrovoľníkov im pomáhalo s prípravou jedla.

Všetka zodpovednosť však neostala len na pleciach kuchárov bez hraníc. Spojili sa aj s košickou cateringovou spoločnosťou. „Vyvinuli enormné úsilie na zabezpečenie inventáru a zariadenia našej improvizovanej kuchyne,“ prezradil prezident Aregala SR a dodal, že im pomohli nezištne aj s osobným nasadením.

Viac ako 16-tisíc porcií

„Nastavenú kvalitatívnu latku sa nám podarilo udržať najmä vďaka štedrosti sponzorov, ktorých dokázali osloviť vďaka svojim civilným pôsobiskám jednotliví kuchári. Vďaka veľkoobchodným reťazcom a profesionálnym dodávateľom sme zabezpečili takmer tri tony surovín, vrátane mäsa, zeleniny, múky či cestovín,“ vraví Marek Mrúz.

Chceli sme taktiež vedieť, koľko porcií sa dostalo k Ukrajincom a ako vyzerala ich strava počas dobrovoľníckej činnosti kuchárov. Ako sme sa dozvedeli, celkovo vydali viac ako 16-tisíc porcií teplého vareného jedla.

„Ponúkali sme husté mäsové guláše, cestovinové špeciality a aj bezmäsité, respektíve vegánske jedlá. Kládli sme dôraz na sýtosť a výživovú hodnotu pripravovaných pokrmov,“ vysvetľuje Mrúz.

Štát dobrovoľníkov po šestnástich dňoch stopol. Neskôr však nastal obrat! Článok pokračuje na druhej strane.

FOTO: Dobrovoľníci pomáhali nasýtiť utečencov
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM