Jakub Forgács Regióny Rôzne Zo Slovenska

Dočkáme sa nového výhľadu na Zvolen z výšky? Neďaleko mesta plánujú postaviť rozhľadňu

V Pliešovciach môže už onedlho vyrásť nová atrakcia. Slúžiť má nielen občanom, ale aj turistom.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa nového výhľadu na Zvolen z výšky? Neďaleko mesta plánujú postaviť rozhľadňu
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vyhliadková veža v pliešovskej časti Halík by mala v budúcnosti dávať domácim i turistom nahliadnuť do obce a jej okolia z výšky. Samospráva ju plánuje postaviť ako súčasť oddychovej zóny. Aktuálne však projekt stojí na vysporadúvaní pozemkov pod príjazdovou cestou a miestom, kde by mala rozhľadňa stáť.

„Táto stavba je aj v našom územnom pláne. Slúžiť má nielen našim občanom, ale aj turistom, ktorí prídu do oblasti Javoria,“ povedal starosta Štefan Sýkora.

Pliešovce majú v tomto smere čo ponúknuť. Napríklad každý rok v septembri organizujú Deň sv. Huberta, na počesť patróna poľovníkov. Súťaž o najlepší poľovnícky guláš priláka každý rok do dediny viac ako 1000 ľudí. Podobne navštevované sú aj Podjavorské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú v júni.

Mnoho najmä mladých ľudí, a to nie len zo Slovenska, prichádza po celý rok do permakultúrneho miesta, ktorým je Zaježová. Na zaježovských lazoch má dnes trvalý pobyt okolo 200 ľudí. Prevažná časť z nich preferuje tradičný spôsob života spätý s prírodou.

V obci je nevšednou pamiatkou aj evanjelický kostol, ktorý navrhol významný slovenský architekt Milan Michal Harminc. Kostol s prvkami kubizmu, s takmer 50-metrovou vežou, bol posvätený pred 90 rokmi. V súčasnosti sa pracuje na jeho exteriérovej renovácii.

Zaujímavosťou obce je aj to, že tam svoje rané detstvo strávil herec Milan Lasica a narodil sa tam aj známy slovenský dramatik Ján Solovič.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z obce Pliešovce!

Obec Pliešovce v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM