Zo zahraničia

Dohodli sa na PRÍMERÍ! Arménski separatisti oznámili, že zložia zbrane

Arménski separatisti v Náhornom Karabachu oznámili, že zložia zbrane. Správu o prímerí potvrdil aj Azerbajdžan.

Ilustračný obrázok k článku Dohodli sa na PRÍMERÍ! Arménski separatisti oznámili, že zložia zbrane
Zdroj: TASR/AP

Arménski separatisti v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane v stredu vyhlásili, že zložia zbrane a prímerie dohodnuté s azerbajdžanskou vládou sa začína od 11.00 h h SELČ. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Správu o prímerí medzitým potvrdil aj Azerbajdžan, píše TASR.

Bojovalo sa necelé dva dni

Arménske médiá uviedli, že dohodu o prímerí medzi separatistami a Azerbajdžanom dosiahli v stredu a ukončuje necelé dva dni bojov v separatistickom regióne Náhorný Karabach. Azerbajdžanská vláda tam totiž v utorok spustila „protiteroristickú operáciu“, ktorej je cieľom bolo „obnoviť ústavný poriadok“.

V aktuálnych správach arménskych médií sa spresňovalo, že dohodu oznámili úrady Náhorného Karabachu a začne platiť v stredu od 13.00 h miestneho času (11.00 h SELČ).

Čo sa píše v dohode?

Dohodu dosiahli prostredníctvom vyjednávania s velením kontingentu ruských mierových síl v tomto separatistickom regióne. V dohode sú podľa médií aj podmienky, že z územia Náhorného Karabachu sa stiahnu arménske vojenské jednotky a ich výzbroj a že budú odzbrojené miestne ozbrojené sily.

Arménski separatisti tiež oznámili, že prijali návrh Baku na rozhovory o začlenení regiónu do Azerbajdžanu.

„Azerbajdžanská strana prišla s otázkou opätovného začlenenia regiónu. Diskutovať o tom sa bude na stretnutí medzi zástupcami miestnych arménskych obyvateľov a centrálnych úradov Azerbajdžanskej republiky, ale (pri začlenení) musia byť zaručené práva a bezpečie Arménov v Náhornom Karabachu,“ oznámili separatistické ú­rady.

Stretnutie sa bude konať 21. septembra v azerbajdžanskom meste Jevlach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM