Aktualizované Správy Zo zahraničia

Na hraniciach Európy to vyzerá na ďalšiu VOJNU: Azerbajdžan začal operáciu voči Arménsku

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok vyzval Azerbajdžan, aby zastavil vojenské operácie v regióne Náhorný Karabach na hraniciach s Arménskom.

Ilustračný obrázok k článku Na hraniciach Európy to vyzerá na ďalšiu VOJNU: Azerbajdžan začal operáciu voči Arménsku
Zdroj: Twitter.com/Siranush Sargsyan

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v utorok v televíznom prejave k národu informoval, že Azerbajdžan začal v Náhornom Karabachu „pozemnú operáciu“.

Etnické čistky

Pašinjan súčasne zdôraznil, že arménska armáda sa do týchto bojov nezapojila. Situáciu na spoločnej hranici označil za stabilnú, informovala agentúra AFP.

Arménske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na najnovší vývoj odsúdilo azerbajdžanskú „agresiu proti ľudu Náhorného Karabachu“, ktorá sa odohráva „s cieľom dokončiť svoju politiku etnických čistiek“.

Jerevan dodal, že ruské jednotky – rozmiestnené v regióne na kontrolu dodržiavania podmienok posledného prímeria – by mali „podniknúť jasné a jednoznačné kroky na zastavenie azerbajdžanskej agresie“.

Regionálni sprostredkovatelia Rusko a Turecko, ktoré dohliadajú na mierovú misiu v Náhornom Karabachu, boli informovaní o vojenských aktivitách Azerbajdžanu v Karabachu, uviedli úrady v Baku.

Moskva v reakcii na to vyzvala strany konfliktu, aby rešpektovali mierovú dohodu a ukončili krviprelievanie.

EÚ je v pozore

„Vojenské kroky Azerbajdžana musia byť bezprostredne zastavené s cieľom umožniť skutočný dialóg medzi Baku a Arménmi v Karabachu,“ uviedol Michel na sociálnych sieťach.

Štyria policajti a dvaja civilisti v utorok zahynuli pri výbuchoch mín v azerbajdžanskej enkláve Náhorný Karabach, kde žijú Arméni. Azerbajdžan z nastraženia mín obvinil arménske „sabotážne skupiny“.

Arménski separatisti v Karabachu uviedli, že odolávajú útokom azerbajdžanských síl, ktoré sa pokúšajú preniknúť na územie Karabachu.

Náhorný Karabach bol centrom dvoch vojen medzi oboma kaukazskými susedmi. Šesť týždňov bojov na jeseň 2020 sa skončilo prímerím sprostredkovaným Ruskom, na základe ktorého sa Arménsko vzdalo rozsiahlych území, ktoré ovládalo celé desaťročia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM