Zo zahraničia

Dopady sankcií už pociťujú aj bežní Rusi: V baroch DOCHÁDZA zahraničný alkohol!

Viac ako 100 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a zavedení bezprecedentných sankcií Západu, je zahraničný alkohol ešte dostupný v moskovských krčmách. Ale kedysi bohaté zásoby sa stále zmenšujú.

Ilustračný obrázok k článku Dopady sankcií už pociťujú aj bežní Rusi: V baroch DOCHÁDZA zahraničný alkohol!
Zdroj: AP Photo/Dmitri Lovetsky

„Prepáčte, to bola posledná fľaša českého piva, ktorú sme mali,“ povedal čašník v reštaurácii v centre Moskvy už mesiac po tom, čo Rusko poslalo 24. februára vojakov na Ukrajinu.

„Niektoré krčmy nahromadili veľké zásoby, keď sa to všetko začalo. Ale pokiaľ viem, po 24. februári neboli objednané a potvrdené žiadne nové dodávky,“ povedal Alexander Skripkin, ktorý spravuje dva bary v Moskve.

Veľa zahraničných spoločností už opustilo Rusko a obchod prudko klesol, čo vytvára tlak na ekonomiku a ovplyvňuje ponuku pre Rusov zvyknutých na bohatý výber zahraničného alkoholu.

Neveselá situácia

„Žiadny Guinness už nie je a nevráti sa, aspoň zatiaľ,“ povedal barman z White Hart, veľkej krčmy v anglickom štýle v centre Moskvy vedľa centrálnej banky.

„Situácia pri pive je veľmi neveselá,“ uviedol Anton, 36-ročný IT expert, ktorý pracuje pre štátnu finančnú organizáciu v Moskve. „Problémy nie sú len s dovozom piva, ale aj s dovozom chmeľu,“ dodal Anton, ktorý si tak nie je istý, či to nezasiahne aj ruské pivo.

Ruské pivovary sú totiž vo veľkej miere závislé od dovozu surovín, ako je chmeľ. „Komplikácie s posielaním peňazí dodávateľom v Európe a Amerike, ako aj narušenie dodávateľských reťazcov sú teraz dva najťažšie problémy,“ uviedlo ruské združenie výrobcov piva.

Prečítajte si tiež

Dopredávajú zásoby

Najväčší zahraniční prepravcovia lodných kontajnerov na svete – MSC, Maersk, CMA CGM – dočasne pozastavili prepravu nákladu do a z Ruska, zatiaľ čo krajiny Európskej únie (EÚ), ktoré majú hranice s Ruskom a Bieloruskom, zakázali vstup nákladným vozidlám registrovaným v týchto krajinách.

Nedostatkom by sa mohol stať aj silný alkohol zahraničnej výroby. Sklady sú už takmer prázdne a reštaurácie predávajú staré zásoby. Vzhľadom na to, že zahraničné toky alkoholu vysychajú, bary a obchody zvažujú lokálnu výrobu.

Samotný ruský prezident Vladimir Putin povedal, že sankcie sa odrazia na Západe a poskytnú nové príležitosti pre ruské firmy.

„Začali sme hľadať domáce alternatívy k zahraničným pivám a v dôsledku toho sa výrazne zmenil výber. Dovážaný alkohol je teraz o 20 až 50 % drahší, zatiaľ čo miestne pivá sú o niečo lacnejšie ako dovážané pred februárom,“ dodal Skripkin.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM