Aktualizované Správy Zo Slovenska

Sú späť! Autodopravcovia opäť vytiahli kamióny a blokujú hraničné priechody

Diaľničné hraničné priechody Kúty-Brodské a Čuňovo-Rajka budú v utorok blokované od rána až do odvolania.

Ilustračný obrázok k článku Sú späť! Autodopravcovia opäť vytiahli kamióny a blokujú hraničné priechody
Zdroj: TASR

Dôvodom je verejné zhromaždenie autodopravcov. Vodičov na to upozorňuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Diaľničné hraničné priechody budú zablokované obojsmerne pre nákladnú dopravu. Osobná doprava bude mať prejazd bez obmedzení, uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

„Dopravné informácie budeme priebežne aktualizovať s prihliadnutím na zmeny, ktoré budú hlásené od organizátora zhromaždenia,“ priblížila Mihalíková.

Aktualizované 18:38: Aktuálne je hraničný prechod Lysá pod Makytou v okr. Púchov plne prejazdný.

Aktualizované 17:56: Hraničný priechod Trstená bude o chvíľu znovu uzatvorený pre nákladnú dopravu, čím podľa polície dochádza k porušeniu zákona. Polícia porušenia opäť dokumentujeme aj s výzvami!

Aktualizované 17:15: Hraničný priechod Trstená- premávka je dočasne obnovená, po opätovnom zablokovaní znova policajti dokumentujú protiprávne konanie aj s výzvami.

Aktualizované 17:10: Doprava na hraničnom priechode v Makove je opäť spustená.

Aktualizované 16:03: Mesto Žilina dnes v zmysle zákona o zhromažďovacom práve vydalo rozhodnutie, ktorým pre nesplnenie zákonných podmienok UNAS zakázalo zhromaždenie na území mesta.

Aktualizované 14:43: Dobrá správa! Na ceste I/9 smerom k hraničnému priechodu s Českou republikou v Drietome je premávka obojstranne obnovená a bez kolón. Kamióny, ktoré blokovali cestnú premávku uposlúchli výzvy polície a odstavili vozidlá na odstavnej parkovacej ploche.

Aktualizované 14:18: Policajti sa stretli so štrajkujúcimi autodopravcami. Gen. Róbert Bozalka, viceprezident PZ to hodnotí takto: „Situácia je pokojná, monitorujeme hraničné priechody. S autodopravcami sme sa dohodli ako budeme postupovať, aby sme predišli kolízii.

Zdroj: Policajný zbor SR

Aktualizované 11:35: Podobná situácia je na severe Slovenska. „Z dôvodu štrajku autodopravcov je hraničný priechod Trstená blokovaný obojsmerne pre nákladnú dopravu – prejazdný je len jeden jazdný pruh pre osobnú dopravu,“ konkretizujú policajti s tým, že na mieste majú niekoľko hliadok.

Ako neskôr informovali policajti, pre kamióny je blokovaný aj hraničný priechod Makov, je však prejazdný pre osobnú dopravu.

Aktualizované 10:43: Štrajk autodopravcov zablokoval v utorok hraničné priechody Drietoma v Trenčianskom okrese a Lysá pod Makytou v Púchovskom okrese. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti.

Aktualizované 14:00: Štrajk začal aj na hraničnom priechode Svrčinovec. Blokovaná je cesta pre nákladnú dopravu, pre osobné vozidlá a autobusy je cesta prejazdná.

Aktualizované 12:58: Na diaľničnom hraničnom priechode Kúty- Brodské D2 s Českou republikou odkláňajú príslušníci polície kamióny na parkovisko, prípadne sa môžu vrátiť do ČR a pokračovať po ceste cez Holíč, Skalicu alebo Rakúsko. Pre osobnú dopravu je priechod plne prejazdný, rovnako tak pre nákladné autá s rýchlokaziacim sa tovarom alebo živými zvieratami.

Hraničný priechod Medveďov- Vámosszabadi s Maďarskou republikou je plne prejazdný bez obmedzení

Hraničný priechod Šahy: Namiesto avizovanej ôsmej hodiny rannej nastúpili autodopravcovia do štrajku na hraničnom priechode v Šahách o niečo neskôr. Tak ako v minulosti je hraničný priechod blokovaný len pre nákladnú dopravu. Osobné a záchranné vozidlá prejdú.

Aktualizované 12:44: V súvislosti s blokádou kamiónov na hraničnom priechode Lysá pod Makytou vydali policajti dôležité upozornenie. „Nákladnú dopravu budú policajti v Púchove otáčať.

Aktualizované 12:02: Policajti prichádzajú s dôležitým upozornením aj pre vodičov, ktorí prechádzajú cez Ružomberok. „Odporúčame vodičom, pokiaľ je to možné, aby sa úplne vyhli mestu Ružomberok,“ uvádzajú muži zákona sociálnej sieti.

Žilinskí policajti odporúčajú tranzitnej doprave využiť obchádzkovú trasu v smere na Banskú Bystricu cez horský priechod Čertovica v oboch smeroch. Regionálnej doprave zas obchádzku cez obce Bešeňová, Liptovská Teplá, Lisková a Likavka.

„Na hraničnom priechode Drietoma na ceste I/9 pri odbočke na Hornú Súču je cesta momentálne zablokovaná kamiónmi. Prejazd je umožnený len osobným vozidlám. Z oboch smerov je kolóna nákladných vozidiel. Odporúčame vodičom, pokiaľ je to možné, aby sa úplne vyhli týmto úsekom,“ uviedla polícia.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) od utorka (28. 1.) od 8.00 h začína organizovať protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska a zablokuje ich.

Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že vláda odmietla akceptovať ich oprávnené požiadavky a k dohode nedošlo.

UNAS zdôraznila, že neobmedzí osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú „záchranársku uličku“. „Prosíme spoluobčanov o pochopenie a podporu,“ uvádza únia.

UNAS očakávala od Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR do pondelka 16.00 h odpoveď na návrhy zliav na mýte a od Ministerstva financií (MF) SR spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. Únia podotkla, že v opačnom prípade hrozí štrajk.

Autodopravcovia spôsobili na cestách rozsiahle dopravné obmedzenia
13
Galéria

Takto to práve vyzerá na severných hraničných priechodoch.

Hraničné priechody v Žilinskom kraji zablokovali kamióny
9
Galéria

Aktuálna situácia na Považí.

FOTO: Štrajk autodopravcov na Považí pokračuje
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM