Cestovanie

Dovolenka v Chorvátsku sa môže zmeniť na HOROR: Niektorí Slováci končia v putách!

Chorvátsko patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie dovolenkárov zo Slovenska. Ak nechcete skončiť v problémoch, mali by ste dodržiavať dobré rady polície.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka v Chorvátsku sa môže zmeniť na HOROR: Niektorí Slováci končia v putách!
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Slovenská polícia aj počas tohto leta pomáha dovolenkujúcim Slovákom v Chorvátsku. Pripomína niekoľko rád, ktoré im pomôžu vyhnúť sa problémom, ktoré by mohli ich vytúžený relax zmeniť na hororové chvíle.

Takýto doklad nepoužívajte!

Policajti sa aj napriek avizovaným upozorneniam často stretávajú s problémami turistov pri preukazovaní sa občianskym preukazom bez fotky. „Policajti preto opäť upozorňujú, že takýto doklad nie je možné použiť na cestovanie. Vydáva sa pre účely použitia u lekára a v lekárni a NESLÚŽI NA CESTOVANIE. Na cestovanie je potrebný platný občiansky preukaz s fotografiou alebo cestovný doklad (PAS). Pred cestou je potrebné si skontrolovať platnosť dokladu," upozorňujú muži zákona.

Ďalší problém, s ktorým sa stretávajú aj niekoľko krát denne, je nesprávne parkovanie. Policajti preto upozorňujú dovolenkujúcich Slovákov, aby parkovali len na miestach na to vyhradených. Ak nechcú riskovať pokutu alebo odtiahnutie auta, mali by si kúpiť lístok s dostatočnou časovou rezervou a umiestniť ho na viditeľné miesto pod okno auta.

Pokutu zaplaťte na mieste

„Ak už dostanete pokutu za nesprávne parkovanie, alebo akúkoľvek inú pokutu od chorvátskych policajtov, odporúčame ju zaplatiť ešte počas pobytu v Chorvátsku na ktorejkoľvek pošte, alebo v banke. Neskôr môžu nastať komplikácie. Pozor na zmeny pri platení diaľničného mýta, kde na niektorých mýtnych staniciach sa od decembra 2021 zaviedla len bezhotovostná úhrada, teda platobnými kartami, alebo priamo ENC/ETC zariadením (elektronické platenie mýta)," informuje polícia.

Prečítajte si tiež

Šikovná pomôcka

Pokiaľ sa turistom v Chorvátsku pokazí auto, treba volať službu HAK +3851987 (pomoc na ceste), ktorá je k dispozícií nonstop a má servisné vozidlá aj odťahovú službu. Šikovnou pomôckou je stránka www.hak.hr. Na nej si môžu dovolenkári pozrieť aktuálne cestovné informácie, mýtne informácie, kamery na hraniciach a mýtnych bránach a na interaktívnej mape si môžu pozrieť dopravné obmedzenia a vyhľadať najbližší autoservis, čerpacie stanice, nemocnice, lekárne a podobne.

V prípade straty dokladov a evidenčných čísel vozidiel je potrebné nahlásiť to na najbližšej policajnej stanici. Od chorvátskej polície dostanú turisti potvrdenie. Ak ste prišli o jediný doklad na vycestovanie, musíte kontaktovať veľvyslanectvo SR v Chorvátsku.

Aby ste neskončili na súde

„Apelujeme na slovenských občanov, aby si vyriešili domáce rodinné spory na Slovensku a neprenášali ich na dovolenku, pretože trvajúce spory sa aj vplyvom alkoholu na dovolenke vystupňujú a môže dôjsť k verbálnemu, či dokonca fyzickému útoku, zároveň sa vystupňujú spory rodičov o dieťa, hlavne v prípade zverenia do opatery jedného z rodičov. Upozorňujeme, že chorvátska polícia a úrady takéto verbálne a fyzické útoky tvrdo postihujú a občania často skončia v celách policajného zaistenia a následne na súde," vyzýva slovenská polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM