Monika Hanigovská Magazín

Plánujete dovolenku autom? Odborníci prezradili, KEDY vyraziť a AKO často si robiť prestávky

Cestujete na dovolenku autom? Vyberte si najlepší čas odchodu.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete dovolenku autom? Odborníci prezradili, KEDY vyraziť a AKO často si robiť prestávky
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Slováci obľubujú cestovať autom na dovolenku k Jadranskému, Čiernemu alebo Stredozemnému moru. No aj na skúsených vodičov číhajú viaceré nástrahy.

„Cez deň sú to kolóny a teplo, v noci únava,“ opisuje bez príkras hovorca českých asistenčných služieb ÚAMK Igor Sirota pre CNN Prima NEWS. Ako sa teda pripraviť na dlhšiu cestu?

Sirota odporúča vyraziť okolo 19.00 hodiny, alebo ešte doobeda, a to okolo 10.00 hodiny.

Kedy nastupuje kríza a mikrospánok?

O slovo sa prihlásil i dopravný psychológ Roman Budský. Pozor si musíte dať aj na mikrospánok. „V noci nastupuje kríza medzi druhou a piatou, potom je kritické druhé obdobie cez deň, keď sa môže vo zvýšenej podobe objaviť mikrospánok, a to medzi 13. a 15. hodinou,“ prízvukuje.

Kedy si dopriať prestávky a ako udržať pozornosť?

Dopravný psychológ radí, aby ste nezabúdali na pauzy a to vždy po troch až štyroch hodinách. Vzpružiť vás nemusí len káva. Skúste sa udržať fit so žuvačkou, hudbou, čerstvým vzduchom alebo spoločenskou hrou.

Tip redakcie: Nezabudnite na povinné zmluvné poistenie. Odporúčame i havarijné poistenie a tiež poistenie batožiny pred poškodením a krádežou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM