Zo zahraničia

Dovolenkármi vyhľadávané krajiny sú pod VODOU! Hororové ZÁBERY odhaľujú rozsah skazy

Ničivé búrky v Grécku, Turecku a Bulharsku si už vyžiadali najmenej 11 obetí. Podpredsedníčka Európskeho parlamentu vyzvala na pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkármi vyhľadávané krajiny sú pod VODOU! Hororové ZÁBERY odhaľujú rozsah skazy
20
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Búrky a prívalové dažde si v Grécku, Turecku a Bulharsku vyžiadali v uplynulých dňoch najmenej 11 obetí na životoch. V gréckom regióne Magnesia spadlo za 24 hodín viac zrážok, než tam obyčajne zaznamenajú za celý rok. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry AFP.

Obdobie mimoriadne teplého počasia ukončili búrky, ktoré premenili ulice miest na severozápade Turecka na rieky. V Grécku, ktoré sa stále spamätáva z ničivých lesných požiarov, zase spadlo mimoriadne veľa zrážok.

Hlásia nezvestných

Vyzerá to tak, že v hornatom regióne Magnesia spadlo za 24 hodín 600 – 800 milimetrov zrážok,“ uviedol meteorológ Dimitris Ziakopulos. Ide podľa neho o „bezprecedentný jav“ v meteorologických záznamoch Grécka, ktoré siahajú do roku 1955.

Tlaková níž Daniel sužuje Grécko od pondelka, pričom zasiahla predovšetkým región Magnesia a jeho hlavné mesto Volos. Podľa gréckych hasičov si prívalové dažde vyžiadali dve obete a štyria ľudia sú nezvestní. Podľa meteorológov bude nepriaznivé počasie pokračovať najmenej do štvrtkového poobedia a môže zasiahnuť aj Atény.

Dažde postihli po mimoriadne suchom lete aj turecký Istanbul. Podľa úradu istanbulského guvernéra si vyžiadali dvoch mŕtvych.

Turecký Úrad pre krízové situácie (AFAD) uviedol, že v meste Kirklareli ležiacom na severozápade Turecka si záplavy vyžiadali štyri obete, dve osoby sú nezvestné.

Problémy aj v Bulharsku

Prudké dažde v uplynulých dňoch zasiahli aj bulharské pobrežie Čierneho mora, kde si vyžiadali najmenej troch mŕtvych.

Búrky a lejaky, ktoré Bulharsku sužujú od pondelka, spôsobili vyliatie riek z korýt, poškodenie mostov a v ich dôsledku bol odrezaný prístup do regiónu ležiaceho južne od prímorského mesta Burgas.

„Je to tragédia… strmý terén (pozdĺž pobrežia) je mimoriadne nebezpečný,“ uviedol bulharský premiér Nikolaj Denkov. Dodal, že na zabezpečenie tejto oblasti bude potrebné prijať dlhodobé riešenia.

Podľa hasičov išlo o najsilnejšie dažde, aké v Bulharsku zaznamenali od roku 1994, pričom za 24 hodín spadlo toľko zrážok ako zvyčajne za niekoľko mesiacov.

Povodne, ktoré sú v oblasti čiernomorského pobrežia zriedkavé, postihujú Bulharsko stále častejšie v dôsledku klimatickej zmeny a nedostatočnej údržby infraštruktúry, píše AFP.

Vyzvala na pomoc

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Katarina Barleyová vyzvala na pomoc členským štátom EÚ Bulharsku a Grécku, ktoré v posledných dňoch postihli silné búrky a záplavy. Povedala to pre štvrtkové vydanie médií skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Rovnako ako v prípade predchádzajúcich prírodných katastrof v iných členských štátoch by sa na obnovu v oboch krajinách mali podľa Barleyovej vyčleniť financie z Fondu solidarity Európskej únie.

Prečítajte si tiež

Záplavy po búrkach v Grécku, Turecku a Bulharsku
20
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM