Magazín

Drobné rady s veľkým EFEKTOM: Zisťovali sme medzi vami, ako ŠETRÍTE v domácnostiach

Zdražovanie a kríza ukrajujú z rodinného rozpočtu a úspor. Mnohí Slováci preto šetria a niektorí nám ukázali, ako sa im v tom darí.

Ilustračný obrázok k článku Drobné rady s veľkým EFEKTOM: Zisťovali sme medzi vami, ako ŠETRÍTE v domácnostiach
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com , pixabay.com

Slovensko zasiahlo zdražovanie a pomalší ekonomický rast. Ceny rekordne vystrelili, služby zdraželi a mnohí sa s obavou pozerajú na to, čo ďalej bude. Očakávaný rast cien energií vzbudzuje veľké obavy u 47 % obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z internetového prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere Slovakia na vzorke 500 respondentov starších ako 15 rokov.

Redakcia Dnes24.sk zisťovala priamo medzi vami, ako si v tejto zložitej dobe dokážete pomôcť. Tu je zoznam vašich najlepších rád, ako ušetriť.

Neplaťte za niečo, čo nevyužívate

Ako prvé ste poukázali na to, že v čase krízy vypínate spotrebiče zo zásuvky. Niektoré z nich majú totiž pohotovostný režim a spotrebúvajú elektriku aj vtedy, aj keď neslúžia svojmu cieľu.

Ak nie ste doma, vypnite zo zásuvky wifi routre, televízor, počítač, herné konzoly a podobne. Pozor na staršie spotrebiče, tie „žerú“ oveľa viac energie. Jedným krokom dokážete ušetriť 10% a viac z celkovej spotreby elektrickej energie.

Pokrievka dokáže hotové zázraky

Varíte bez pokrievky? Zbytočne predlžujete čas prípravy a využívate dlhšie spotrebiče. Skúste investovať napríklad do tlakového hrnca – dokáže skrátiť čas varenia až na polovicu a spotrebujete oveľa menej vody.

Revízia či kúpa nového kotla

Ak máte kotol, skontrolujte, či pracuje správne. V prípade staršieho modelu zvážte kúpu nového. „Už dlhšie mám automatický kotol na biomasu a ľutujem, že som toľko váhal a nevymenil ho už oveľa skôr. Vopred mi vypočítali, koľko priemerne ušetrím a skutočne sa mi investícia vracia… Ako správny Slovák rozmýšľam kde ušetrím a občas skôr prerobím,“ prezradil nám čitateľ.

Plynový kotol by ste mali nechať skontrolovať raz za rok. Servisný pracovník ho zbaví prachu, vyčistí horák a výmenník – práve tu sa tvorí hrubá vrstvia nečistôt, ktorá znamená jediné, vyššiu spotrebu energie na ohrev.

Je dôležité, čím svietite

Vymeňte zdroj svetla za žiarovky typu LED. Je to výhodná investícia. Nezohrievajú sa, majú minimálnu spotrebu energie, dlhšie vydržia a sú nenáročné na údržbu.

Vedeli ste, že životnosť takejto žiarovky je minimálne 30-tisíc a maximálne 100-tisíc hodín svietenia?

Sprcha šetrí peniaze

Priemerný Slovák spotrebuje denne 100 litrov vody. Takmer polovicu z toho tvorí osobná hygiena a štvrtinu splachovanie. Informoval o tom pred rokom na Facebooku Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Ak máte možnosť, skúste uprednostniť sprchu pred vaňou, budete prekvapení, koľko ste dokázali ušetriť.

Nevypínajte kúrenie

Ak odchádzate z domu, nevypínajte kúrenie. Znovu vykúriť studené miestnosti bude oveľa nákladnejšie a v tom najhoršom prípade si v nich vypestujete pleseň. Nastavte teplotu na približne 15 stupňov. Nezabudnite pravidelne odvzdušňovať kúrenie.

Niektorí z vás si pochvaľujú inteligentné kúrenie – prostredníctvom aplikácie v telefóne menia teplotu na diaľku a teplotu v každej miestnosti nastavujú samostatne.

Vedeli ste aj o tomto?

  • počas 15-minútového sprchovania spotrebujete približne 1/3 z objemu vody, ktorú by ste inak použili pri kúpaní
  • len trojmilimetrová námraza v chladničke dokáže zvýšiť energiu až o 75%
  • varenie bez pokrievky zvýši spotrebu elektriny alebo plynu až 150 až 300%
  • dobrou izoláciou okien ušetríte približne 20 % na energiách
  • ak znížite kúrenie o jeden stupeň, ušetríte na energiách približne 6%
  • počas spaľovania tuhých palív udržujte teplotu v rozmedzí 150 až 250 °C, vyššia teplota je zbytočne nákladná

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM