VOCH Cestovanie

Egypt je výhodnejší pre zaočkovaných: Čo platí pre tých, ktorí nie sú?

Egypt umožní vstup turistom, ktorí sú plne zaočkovaní proti koronavírusu. A to bez nutnosti PCR testu.

Ilustračný obrázok k článku Egypt je výhodnejší pre zaočkovaných: Čo platí pre tých, ktorí nie sú?
Zdroj: TASR

Obľúbená dovolenková destinácia je rokmi medzi stálicami Slovákov. Výhodou je celoročne príjemné počasie, ktoré ponúka únik aj v tej najtreskúcejšej slovenskej zime. Alebo aj teraz, a to bez nutnosti predloženia PCR-testu. Pozor! Týka sa to len cestovateľov, ktorí už majú dokončený očkovací cyklus. Informovalo o tom naše Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Cestujúci z krajín, ktoré nie sú postihnuté novými mutáciami a podstúpili plnú vakcináciu môžu po 14-dňoch vstúpiť na územie Egypta bez povinnosti PCR-testu.

Nutnosťou je potvrdenie o vykonanom ukončenom očkovaní, ktoré je uznávané v krajine pôvodu miestnymi orgánmi štátnej správy (certifikát o vykonanej vakcinácii) a obsahuje QR kód.

A v prípade jednorazovej vakcíny musí byť dodržaná 14-dňová lehota od prvej aplikácie. U dvojfázových vakcín musí byť dodržaná lehota 14 dní po druhej dávke.

Koľko zaplatíte za PCR?

Pre cestujúcich, ktorí nie sú očkovaní alebo nespĺňajú vyššie uvedené podmienky, ale aj tak by sa chceli vrátiť v čase a predstaviť si, aké je to byť na chvíľu kráľom v krajine zaliatej slnkom, platí povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR-testu nie starší ako 72 hodín. Výsledok testu je možné predložiť v papierovej podobe od certifikovaného laboratória alebo tiež prostredníctvom QR kódu.

Vykonávanie PCR-testu pred vstupom do Egypta aj na letiskách v Šarm el-Šajchu, Hurgáde, Marsa Matrouh, Marsa Alam a Tabe za poplatok 30 USD. PCR test nie je možné vykonať na letisku v Káhire. Veľvyslanectvo SR v Káhire odporúča podstúpiť PCR test pred prípadným odletom do Egypta už na Slovensku.

„V prípade zisteného pozitívneho výsledku v Egypte sú možnosti Veľvyslanectva SR v Káhire, s ohľadom na pomoc smerom k nakazenému slovenskému občanovi, obmedzené. Všetky opatrenia sú plne v kompetencii miestnych úradov,“ upozorňuje ministerstvo.

A priplatíte si nielen za test, ale aj za výber vízového poplatku v sume 25 USD.

Cestujte s nami

Musíte mať cestovné poistenie!

Po prílete na letisko v Egypte bude všetkým cestujúcim zmeraná teplota. Každý musí mať uzatvorené cestovné poistenie. Veľvyslanectvo SR v Káhire odporúča cestujúcim, aby uzatvorené cestovné poistenie pokrývalo liečebné náklady vzniknuté v dôsledku ochorenia COVID-19. Výnimkou sú deti do 6 rokov a osoby, ktoré tranzitujú v krajine.

Otvorené a povolené:

  • kaviarne a reštaurácie otvorené do 01.00 hod.
  • obchodné domy a obchody sú počas týždňa otvorené do 23.00 hod.
  • v Egypte nie je večerný zákaz vychádzania
  • na verejnosti je povinné nosiť rúško
  • ubytovacie, stravovacie či dopravné služby sú štandardne v prevádzke a nie sú nijako obmedzené

A keďže reštaurácie sú otvorené, môžete ochutnať mahshi, je to podobné jedlo ako holúbky na východe Slovenska. Sú to rolky z kapustných listov plnené ryžou asi vo veľkosti ukazováka. Skúste aj jedlo v malých lokálnych reštauráciách, kde sa chodia stravovať domáci. Egypt je plný chutí.

foto: ilustračné

Egypt na FOTKÁCH
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM