Zo Slovenska Technológie

Elektromobily sú na Slovensku totálny PREPADÁK! Sme na CHVOSTE európskeho rebríčka

O elektromobilite počúvame zo všetkých strán a zdalo by sa, že nový trend dorazil aj na Slovensko. Najnovšie údaje však ukázali realitu, ktorá vôbec nie je ružová.

Ilustračný obrázok k článku Elektromobily sú na Slovensku totálny PREPADÁK! Sme na CHVOSTE európskeho rebríčka
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) zverejnia report zameraný na aktuálny stav elektromobility na Slovensku.

Zatiaľ, čo elektromobily tvorili v Európskej únii vyše 12 percent spomedzi všetkých nových registrácií áut, na Slovensku boli čísla katastrofálne. V európskom rebríčku sme skončili na poslednom mieste.

Žalostné čísla

V minulom roku sa na Slovensku predalo vyše 3-tisíc elektromobilov, čo predstavuje polovičný nárast oproti roku 2021, no o žiadny veľký úspech nejde.

”V rebríčku krajín Európskej únie sa Slovensko v adopcii elektrických vozidiel umiestnilo v roku 2022 na poslednom mieste. Na základe štatistiky SEVA predstavovali batériové elektromobily v kategórii M1 iba 1,7% podiel na celkových registráciách nových vozidiel a plug-in hybridné elektromobily dosiahli podiel 2%,” píše SEVA vo svojom reporte.

Dobre nevyzerá ani aktuálny rok

Trend sa zatiaľ nemení ani v roku 2023. Za prvý štvrťrok dosiahol podiel predaja elektromobilov na Slovensku iba 1,8 percenta. Pre porovnanie, v susednom Česku to bolo 2,4 %, v Poľsku 3,3 % a v Maďarsku dokonca 5,6 %.

SEVA očakáva, že za celý rok 2023 sa na Slovensku zaregistruje len okolo 2 800 batériových elektrických áut. Väčšina bezemisných áut (75%) navyše putuje právnickým osobám a do firemných flotíl.

”Vzhľadom na nízke predaje tak podiel elektrických vozidiel na celom vozovom parku (vyše 2,5 milióna osobných vozidiel) naďalej zostáva marginálny na úrovni 0,4%. Celkovo tak ku koncu roka 2022 bolo na slovenských cestách 6 000 batériových elektromobilov,” dodáva Slovenská asociácia pre elektromobilitu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM